Särö-vapaaehtoistoiminta; tule vapaaehtoiseksi

Särötoimintaan voit tulla mukaan vapaaehtoiseksi milloin vain sinulle itsellesi parhaiten sopii, sillä järjestämme yksilöllistä, henkilökohtaista perehdytystä non stop – ympäri vuoden. Tervetuloa mukaan tekemään merkityksellisiä tekoja!

Särö-vapaaehtoistoiminnassa tuetaan lahtelaisia ja hollolalaisia pikkulapsiperheitä, nuoria ja ikäihmisiä vapaaehtoistoiminnan keinoin. Vapaaehtoiskoordinaattorit tutustuvat jokaiseen toimintaan mukaan tulevaan perheeseen, nuoreen ja ikäihmiseen. Saat perehdytyksen vapaaehtoisena toimimiseen ja sinulle etsitään toiveitasi kuunnellen sopiva perhe, nuori tai ikäihminen, jota pääset vapaaehtoisena tukemaan.

Vapaaehtoisena saat mukavaa ja monipuolista tekemistä, uusia tuttavia sekä iloa elämään. Säröjen vapaaehtoiskoordinaattorit ovat apunasi ja järjestävät vapaaehtoisille vertaistapaamisia, koulutusta ja virkistystä. Toimintamme on kaikille osapuolille maksutonta ja perustuu molemminpuoliseen vapaaehtoisuuteen ja vastavuoroisuuteen. Voit lukea toiminnastamme lisää täältä.

Alapuolelta löydät tarkempaa tietoa ja yhteystiedot Säröperhetoiminnasta, 1+1 mentoritoiminnasta sekä KotiKummit-toiminnasta. Vapaaehtoistoiminta on mahdollista myös keikka-/pop up-muotoisesti, ja myös siitä löydät lisätietoa alempaa sivulta.

Mikäli haluat mukaan vapaaehtoiseksi Särö-vapaaehtoistoimintaan, voit täyttää sivun lopussa olevan lomakkeen tai ottaa yhteyttä kyseisen toiminnan vapaaehtoiskoordinaattoriin tai vapaaehtoistoiminnan päällikköön.

Vapaaehtoiseksi pikkulapsiperheeseen

Säröperhevapaaehtoisena pääset tukemaan perhettä, jossa on ainakin yksi alle kolmivuotias lapsi. Perheissä voi olla esimerkiksi tukiverkostojen puutetta ja muita arjen haasteita kuten väsymystä tai suuria elämän muutoksia. Vapaaehtoinen ja perhe näkevät noin kaksi kertaa kuukaudessa muutaman tunnin ajan kerrallaan. Perhe ja vapaaehtoinen sopivat yhdessä tapaamisten ajankohdan ja sen, mitä niiden aikana tehdään. Vapaaehtoissuhde kestää tavallisesti noin vuoden, mutta siitä voi syntyä myös elämänmittainen ystävyys.

Vapaaehtoiskoordinaattorit tapaavat perheet sekä vapaaehtoiset, jotta he löytäisivät perheille mahdollisimman sopivan vapaaehtoisen. Tarkoituksena on löytää vapaaehtoinen, joka haluaa auttaa perhettä heidän tarpeidensa mukaan. Vapaaehtoiskoordinaattorit ovat mukana ensimmäisessä tapaamisessa ja taustatukena koko vapaaehtoissuhteen ajan. He antavat ohjausta ja tukea sekä järjestävät yhteistä toimintaa, johon osallistuminen on vapaaehtoista.

Alaikäisten kanssa toimiessamme noudatamme lasten turvallisuutta lisääviä toimintatapoja.

Vapaaehtoiseksi mentoriksi nuorelle

Vapaaehtoisena mentorina toimit aikuisena tukena 13–29 -vuotiaalle nuorelle noin vuoden ajan. Nuori ja mentori sopivat yhdessä, kuinka usein ja missä tapaavat, tapaamisia on keskimäärin pari kertaa kuukaudessa. Yhdessäolo voi olla rupattelua kahvin äärellä, mukavaa yhdessä tekemistä, kaupunkiin tutustumista jne. Mentorisuhde perustuu molemminpuoliseen vapaaehtoisuuteen ja vastavuoroisuuteen. Mentori ja nuori voivat jatkaa ystävinä vuoden jälkeenkin.

Vapaaehtoiskoordinaattorit ovat mentoriparin tukena koko vuoden mittaisen vapaaehtoissuhteen ajan. He etsivät jokaiselle nuorelle mahdollisimman hyvin sopivan mentorin ja ovat mukana ensimmäisessä tapaamisessa. Lisäksi heihin voi olla yhteydessä tarvittaessa. Vapaaehtoiskoordinaattorit järjestävät myös yhteistä toimintaa, johon osallistuminen on vapaaehtoista.

Vapaaehtoiseksi ilahduttamaan ikäihmisiä

Särö-vapaaehtoistoiminnan kotikummiksi mukaan tullessasi sinut perehdytetään vapaaehtoisena toimimiseen ja sinulle etsitään toiveitasi kuunnellen ikäihminen, jota pääset vapaaehtoisena ilahduttamaan. Vapaaehtoisena saat mukavaa ja monipuolista tekemistä, uusia tuttavia sekä iloa elämään. Vapaaehtoiskoordinaattorit ovat apunasi ja järjestävät vapaaehtoisille vertaistapaamisia, koulutusta ja virkistystapahtumia, joihin osallistuminen on vapaaehtoista.

KotiKummi-vapaaehtoisena pääset tutustumaan ikäihmiseen, joka kaipaa ystävää piristämään monesti yksinäistäkin arkea. Ikäihmisellä saattaa puuttua lähiverkoston tuki tai hänellä saattaa olla toiminnallisen tuen tarvetta. Vapaaehtoinen ja ikäihminen näkevät keskimäärin kaksi kertaa kuukaudessa muutaman tunnin ajan. Ikäihminen ja vapaaehtoinen sopivat yhdessä tapaamisten ajankohdan ja sen, mitä niiden aikana tehdään. Tärkeitä on kiireetön kohtaaminen.

Keikkavapaaehtoiseksi

Keikkavapaaehtoisena voit antaa lyhytaikaista täsmäapua ja -tukea jo Särötoiminnassa mukana oleville pikkulapsiperheille, nuorille ja ikäihmisille tai toimia vapaaehtoisena Särötoiminnan tapahtumissa. Keikkailu on helppo tapa tutustua vapaaehtoistoimintaan; voit valita omaan aikatauluusi sopivat yksittäiset keikat tai toimia lyhytaikaisena tukena samalle henkilölle tai perheelle sovitusti. Tule jo tänään keikkalaiseksi!

Keikat voivat olla esim. yhdessä ulkoilemista, digiapua, yhteistä syntymäpäivien valmistelua, saattamista tapahtumaan tai ryhmätoimintaan – tai jotakin muuta pientä arjen apua. Voit toimia vapaaehtoisena myös tapahtumissamme, jolloin sinun ei tarvitse tehdä vapaaehtoiskeikkaa yksin. Myös keikkavapaaehtoistoiminnan tavoitteena on lisätä sekä vapaaehtoisen että tuen saajan hyvinvointia ja osallisuuden kokemuksia. Vapaaehtoiset saavat perehdytyksen, tukea ja virkistystä. Jos olet yli 16-vuotias, ota yhteyttä, niin kerromme lisää!

Särö-vapaaehtoisten kokemuksiin vapaaehtoisena toimimisesta voit tutustua seuraavien linkkien kautta:

29.12.2022: ”Hyvän mielen lisäksi vapaaehtoistyö on tuonut minulle tietynlaista sisäistä rauhaa” – Dila
Tarinan kirjoittaja Virpi on toiminut kotikummivapaaehtoisena vuodesta 2018 lähtien.

17.10.2022: Harrastuksena tapaamiset paikallisten nuorten kanssa – Dila
Mentori ja nuori pääsevät näkemään ja kokemaan yhdessä vapaaehtoistoiminnassa, Riitta ja Roosa kertovat mentoritoiminnasta.

11.3.2021: ”Särö-vapaaehtoistoiminta tuo iloa ja osallisuutta ihmisten arkeen” – Dila
Sosionomiopiskelijat Sara ja Mirka kertovat harjoittelukokemuksistaan Särö-vapaaehtoistoiminnassa

11.2.2020: Ystävänä yksinäiselle ikäihmiselle – vapaaehtoisen tarina – Dila
”Parasta kotikummiudessa onkin juuri se, että se on antoisaa kummallekin osapuolelle.” kertoo Annika, kotikummivapaaehtoinen.

Kuva: Sonja Siikanen


Ota meihin yhteyttä: 

Ota rohkeasti meihin yhteyttä tai täytä sivun alalaidassa oleva hakemus vapaaehtoiseksi, niin me otamme sinuun yhteyttä. Yhteydenotto ei vielä sido toimintaan!

Vapaaehtoistoiminnan päällikkö Mirva Vaattovaara
lomalla 24.6.-31.7.2024
040 662 9300
mirva.vaattovaara[at]dila.fi

Vapaaehtoiskoordinaattori Lotta Kemppinen (Säröperhetoiminta)
lomalla 24.-25.6.2024, 8.-28.7.2024 ja 5.-6.8.2024
040 628 1170
lotta.kemppinen[at]dila.fi

Vapaaehtoiskoordinaattori Laura Altarriba (Säröperhetoiminta ja keikkavapaaehtoisuus)
lomalla 1.-29.7.2024
040 663 1075
laura.altarriba[at]dila.fi

Vapaaehtoiskoordinaattori Hanna Tanskanen (1+1 mentoritoiminta)
lomalla 1.7.-6.8.2024
044 713 2219
hanna.tanskanen[at]dila.fi

Vapaaehtoiskoordinaattori Marjo Malm (KotiKummit -toiminta)
lomalla 15.7.-11.8.2024
040 1829 782
marjo.malm[at]dila.fi

Käyntiosoite: Ahvenistonkatu 2 (4.krs), Lahti

Särö-tiimi

 

Haluatko vapaaehtoiseksi? Jätä yhteystietosi meille, niin otamme sinuun yhteyttä. Kerro myös, haluaisitko toimia vapaaehtoisena perheen, nuoren vai ikäihmisen kanssa.