Harrastuksena tapaamiset paikallisten nuorten kanssa

Mentori ja nuori pääsevät näkemään ja kokemaan yhdessä vapaaehtoistoiminnassa


”Nuorten maailmassa mukana oleminen pitää minut ajan hermolla.”
kertoo lahtelainen eläkeläinen Riitta.

Riitta on toiminut vapaaehtoisena ystävänä nuorelle jo viisi vuotta. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että Riitta ja nuori tapaavat toisiaan pari kertaa kuukaudessa joustavasti yhdessä aikatauluista sopien. Tapaamisissa on kyse niin sanotusta 1+1 mentoritoiminnasta, jonka tavoitteena on mm. lisätä hyvinvointia ja ehkäistä yksinäisyyden kokemuksia.

Tällä hetkellä Riitta toimii mentorina 19-vuotiaalle Roosalle, joka on muuttanut Lahteen opiskelemaan toiselta paikkakunnalta. ”Tämä on ollut hyvä juttu, olen saanut tutustua uuteen ihmiseen. On joku, jota voi nähdä.” Roosa kommentoi.

1+1 mentoritoiminnassa 13–29 –vuotias nuori saa itselleen tueksi mentorin eli vapaaehtoisen aikuisen, joka toimii nuoren tukena yleensä vuoden verran. Mentoritoiminta on osa Lahden Diakonialaitoksen Särö-vapaaehtoistoimintaa, jonka avulla tuetaan nuorten lisäksi pikkulapsiperheitä ja ikäihmisiä.


Kuva: Eemeli Kumpulainen

”Vuosien varrella olen ollut jo useamman nuoren tukena. Jäätyäni eläkkeelle mietin, että pitää tehdä jotain mielekästä, mistä olisi apua jollekin toiselle. Koin nuoret itselleni kaikkein sopivimmaksi.” Riitta kertoo.

Vapaaehtoistoiminnan koordinaattorit haastattelevat kaikki toimintaan mukaan tulevat, vapaaehtoiset myös perehdytetään. Koordinaattoreiden on tärkeä tutustua sekä mentoreihin että nuoriin, sillä nuori-mentoriparit muodostetaan molempien toiveiden ja kiinnostuksen kohteiden perusteella.

Roosa sai tiedon 1+1 mentoritoiminnasta nuorisopalveluiden kautta. ”Sain Riitan mentorikseni viime syksynä. Olin just silloin muuttanut Lahteen ja mietin, et tämä vois olla hyvä juttu.  Ollaan yhdessä käyty kahviloissa ja vaihdettu kuulumisia. Myös elokuvissa ja teatterissa on tullut käytyä. Olemme myös Galleria Kipinän kanta-asiakkaita. Se on hyvä paikka, kun se on ilmainen ja siellä vaihtuu usein näyttelyt. Myös Radiomäen museossa ja Pro puu -näyttelyssä on käyty. On ollut kiva tutustua Lahden eri paikkoihin yhdessä.” Roosa kertoo.

Nuori ja mentori sopivat tapaamiset ja suunnittelevat tekemiset keskenään. ”Minä yleensä kysyn kiinnostaisiko Roosaa lähteä kanssani johonkin keksimääni paikkaan ja sitten yhdessä päätetään, minne mennään.” kertoo Riitta. Myös Roosa kokee, että tapaamisten sopiminen on ollut joustavaa. ”Tämä on ollut hyvä juttu, olen saanut tutustua uuteen ihmiseen. On joku, jota voi nähdä, ja samalla olen saanut tutustua kaupunkiin. Ehkä kaikista kivointa on ollut tähän mennessä teatterissa käyminen. Siitä me kumpikin tykättiin.” Roosa kertoo.

Riitan mielestä mentorina toimiminen on mahdollistanut nuorten ajassa mukana pysymisen. ”Kaikki nuoret ovat olleet erilaisia ja heiltä kaikilta olen oppinut jotain uutta. Minulle nuorten maailmassa mukana oleminen on tärkeää ja virkistävää. Tulee itsekin mentyä uusiin paikkoihin.” Riitta sanoo.

Vapaaehtoistoimintaa voi ajatella vaikka harrastuksena ja erilaisia vapaaehtoistoiminnan muotoja löytyy useita. Myös yksinäisyyttä kokeva ihminen voi saada vapaaehtoistoiminnasta itselleen mukavaa tekemistä ja mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin.

”Onhan tämä ollut kiva ”harrastus”, kun mulla on nyt eläkkeellä hyvin aikaa.” sanoo Riitta. ”Tämä toimii silloin parhaiten, kun nuori on motivoitunut ja ilmoittaa, jos aikatauluihin tulee muutoksia. Roosan kanssa on ollut helppo sopia tapaamisia ja hän on aina ajoissa paikalla.” Riitta kertoo.

Mentoritoiminta perustuu molempien osapuolten osalta vapaaehtoisuuteen ja haluun lähteä tutustumaan uuteen ihmiseen. Myös Roosa kokee 1+1 mentoritoiminnan hyvänä: ”Voin kyllä suositella mukaan lähtemistä.”

 

Kirjoittajat: Hanna Tanskanen ja Päivi Villisuo

Artikkeli on julkaistu myös Uusi Lahti -lehdessä 5.10.2022.