Dilapisteillä osataan, opitaan ja ollaan yhdessä

Huomasin taannoin kuinka eri keskustelupalstat kuhisevat aiheesta yksinäisyys. Nuoremman polven sukulaiset jakavat ilmoituksia huolestaan, kun kaupunkiin muuttaneet isovanhemmat ovat jääneet vailla ystäviä ja tekemistä.

Dilan kaikille avoimet kohtaamispaikat Dilapisteet ovat olleet toiminnassa jo pitkään. Pisteet ovat tavoittaneet vaihtelevissa määrin yksin jääneitä, ja luulen, että monilla yksinäisyyttä kokevilla on arkuus lähteä kokeilemaan uutta ja mielessä saattaa olla ennakkoluuloja kyseisestä toiminnasta. Dilapisteillä kokoontuu tällä hetkellä melko vakiintunut joukko lämminsydämisiä ja avoimia ihmisiä. Jokainen uusi tulokas on napattu mukaan kuin vanha tuttu.

Aloitimme viime keväänä yhteisen puuhastelun kahvittelun ohessa ja rupesimme neulomaan pieniä tilkkuja, tarkoituksena ommella niistä kokoon yhteisöllinen ja värikäs peitto hieman kalseahkon penkin somisteeksi. Tätä nykyä ensimmäisenä uusille tulokkaille heitetäänkin napakka ja vitsikäs ehdotus –”Tartuhan puikkoihin, saat itse valita langan!” Neulominen ei missään nimessä ole vaatimus pisteille osallistumiselle, sillä tarkoituksena on tietysti rento yhdessäolo ja kohtaaminen. Tosin, jos taito on päässyt ruostumaan tai sitä ei vielä ole, niin pisteiltä se kyllä löytyy!

Eräs kävijöistämme saapui uutena loppukevään puolella, alkuun hieman epävarman oloisena. Neulominenkaan ei aluksi maittanut. Omaa osaamattomuuttani tuskastellen pyysin, josko ikäneiti voisi hieman neuvoa tilkun teossa. Tämä sai hänet hieman rentoutumaan. Parin viikon kuluessa paljastui hän varsinaiseksi puikkojen suvereeniksi, joka tehtaili tilkkuja kuin ”työkseen”. Tästä hän jopa itsekin vitsailee, että -”Ensin työt, sitten pidetään kahvitauko”. Myös oma tuoli alkoi pikkuhiljaa siirtyä lähemmäs muita tuttuja ja juttukin alkoi luistaa puikkojen kilistelyn lomassa.

Dilapisteillä on mukana myös paljon harjoittelussa olevia opiskelijoita, vapaaehtoisia ja Dilan Stoori-työpajan nuoria. Useimmat meistä nuoremmista eivät omaa tuota kuihtuvaa kansanperinnettä, mutta taito on alkanut siirtyä pisteillä vanhemmalta sukupolvelta nuoremmalle juurikin tämän rautarouvan toimesta.
”Otappas puikot ja tule mummon viereen istumaan!” kuuluu komennus, ja niin vain jokainen aikaisemmin taitamaton on saanut tilkkunsa mukaan peittoon.

Pisteillä tapahtuvan yhdessäolon summana on siis ylisukupolvinen vilpitön kanssakäyminen ja kohdatuksi tuleminen, uusien taitojen oppiminen ja jakaminen sekä kasvoilta loistava merkityksellisyyden tunteen palautuminen.

Haluaisinkin tällä kirjoituksella saavuttaa nyt ne yksinäisyyttä kokevat ja heidän läheisensä ja toivottaa mitä lämpimimmin tervetulleeksi heidät Dilapisteillemme saamaan onnistumisen kokemuksia, uusia tuttavuuksia, naurua, hersyvää yhdessäoloa ja iloa elämäänsä!

Yhteisö- ja kortteliohjaaja Henna

Dilapisteet:
Maanantaisin klo 10–12 Ilves Apteekki
Torstaisin klo 10–12 K-Market Kartano