Dilalaiset tutuksi: ”Dila on eettisesti kestävä työpaikka”

Dilalaiset tutuksi -juttusarjassa tutustumme Dilan työntekijöihin ja Dilassa harjoitteluaan suorittaviin opiskelijoihin. Sarjan 18. osassa työstään ja itsestään kertoo työelämäkehittäjä ja valmentaja Anu Mäkelä-Suoknuutti.

Anu Mäkelä-Suoknuutti aloitti työnsä Dilassa kesäkuussa 2023. Hän työskentelee Hämeen malli-kehittämishankkeessa työelämäkehittäjänä sekä ”Työtä ja ravintoa”-kehittämishankkeessa valmentajana.

Yhteiskuntatieteiden maisteri Anu Mäkelä-Suoknuutti työskentelee Dilassa kahdessa kehittämishankkeessa.

Ura ja koulutus

Anu on valmistunut yhteiskuntatieteiden maisteriksi Itä-Suomen yliopistosta toukokuussa 2023. Hänellä on laaja koulutus- ja työkokemustausta: Anu on aloittanut uransa koulunkäyntiavustajana, sen jälkeen opiskellut lähihoitajaksi ja tehnyt kasvatustieteen perus- ja aineopinnot. Hänen kandityönsä aiheena oli osallisuus. Anu on toiminut mm. varhaiskasvatuksessa erityisopettajana, työpajoissa valmentajana ja nuorisopsykiatrisella osastolla ohjaajana. Nuoruudessa Anullekaan ei ollut kuitenkaan ihan selvää mitä tulevaisuudessa tekisi ja jaksaisiko opiskella. Koulunkäyntiavustajan opinnot hän valitsi osittain siksi, että ne kestivät vain vuoden.  Hän tykästyikin opiskeluun, se oli erilaista kuin peruskouluopinnot. Oman elämänhistoriansa vuoksi hän kokee, että osaa samaistua asiakkaisiin, joilla on epävarmuutta ja ahdistusta tulevasta.

Anu ja Dila

Anu oli ollut kiinnostunut Dilasta työnantajana jo aiemmin ja työpaikka tuli sopivasti hakuun, kun hän oli valmistumassa. Dila on Anun mielestä eettisesti kestävä työpaikka.  Dilassa painotetaan oikeasti ihmisten kohtaamista, kiire ei ole hallitsevaa. Arvokasta on, että työntekijä pystyy itse suunnittelemaan työtään ja asiakastapaamisissa antamaan enemmän aikaa niille, jotka oikeasti sitä tarvitsevat. Työ on paljolti asiakkaiden tsemppaamista ja valmentamista eteenpäin. Myös verkostotyö eri toimijoiden kanssa on mielenkiintoista.

Anu työskentelee nuoriso- ja työllisyyspalveluiden tiimissä yhteistyössä mm. koordinaattori Jari Toivosen ja projektipäällikkö Kiia Saarikiven kanssa.

Vapaa-aika ja harrastukset

Anu on kotoisin Lappeenrannasta. Hän asuu nyt Vääksyssä uusperheensä kanssa, johon kuuluvat mies ja neljä lasta. Perheellä on harrastuksena yhteinen hevonen, sen kanssa touhutessa kaikki muu unohtuu. Metsäkävelyt ja lukeminen ovat myös Anulle mieluisia asioita.

Teksti ja kuva 1: harjoittelija Paula Haakana

Kuva 2: Sarita Rannankari