1+1 mentoritoiminnalla iloa niin nuorelle kuin vapaaehtoiselle

Kun minulta kysytään, mitä teen työkseni, saa vastaukseni monesti arvostusta osakseen. Työni koetaan tärkeänä ja vaikuttavana. Kysyjille kuitenkin totean olevani vain mahdollistaja.

Kerron, että oma hattuni nousee meidän vapaaehtoisille, eli heille, jotka haluavat ilman palkkaa tai muita etuja antaa omaa aikaansa sitä tarvitsevalle nuorelle. Mitään erityisiä tietotaitoja mentoreilta ei vaadita, kunhan kalenterista löytyy pari kertaa kuussa mahdollisuus nuoren tapaamisiin. Nuori voi toivoa mentoria esimerkiksi harrastuskaveriksi ja kaupunkiin tutustuttajaksi, asiointi- ja koulunkäyntiavuksi sekä kuuntelijaksi, tukijaksi ja rinnalla kulkijaksi. Tärkeintä on viettää mukavaa aikaa yhdessä.

Vuonna 2016 toimintansa aloittanut 1+1 mentoritoiminta on alle kolmen vuoden aikana yhdistänyt satoja nuoria ja mentoreita. Toiminnan tavoitteena on tukea lahtelaisia 13–29 vuotiaita nuoria vapaaehtoistoiminnan keinoin ja pyrkiä lisäämään nuorten osallisuuden kokemuksia. Myös mentorit ovat sanoittaneet saavansa vapaaehtoisuudesta paljon itselleen: tieto siitä, miten merkityksellinen toiselle osapuolelle on, lisää hyvinvointia ja tyytyväisyyttä omaan arkeen ja elämään.

On ollut ilo huomata, kuinka moni kokee halua vaikuttaa yhteiskunnassamme vellovaan yksinäisyyteen. Mentoreiksi on ohjautunut hyvin eri-ikäisiä ja eri taustoista tulevia henkilöitä. Mentoreinamme on toiminut koti-äitejä, opiskelijoita, korkeassa asemassa työelämässä olevia henkilöitä, työttömiä, eläkeläisiä jne. Eksyipä joukkoomme tänä syksynä tangokuninkaallinenkin. Aki Samuli kirjoitteli mietteistään mentoritoiminnan alkaessa Facebook-sivuilleen ja saimme luvan tekstin julkaisuun tässä yhteydessä.

”Hyvä mieli.

Oon mukana 1+1 mentoritoiminnassa jossa mentori tapaa nuorta yhden vuoden ajan. Tänään mä tapasin mun oman nuoren ekaa kertaa matchmakingissa.

Meillä on edessä kiva vuosi. Mentorin tehtävänä on tukea ja olla osa nuoren arkielämää. Olla läsnä, kuunnella, rohkaista, auttaa, tsempata, suunnitella, ja olla se kaveri kenen puoleen voi kääntyä asiassa kun asiassa matalalla kynnyksellä. Olla mahdollisesti se ainoa yhteys.

Odotan kyl innolla mitä kaikkea vuosi tuo myös mun omaan elämään. Ilo olla osana ja vaikuttaa nuoren tulevaisuuteen sekä valintoihin. On tärkeää ymmärtää että pelkkä seurana olo on riittävää ja arvokasta.

Kenenkään ei kuulu olla yksin.
Ei anneta liekin sammua.!”

Haluaisitko Sinä tulla mukaan timanttiseen vapaaehtoistoiminnan porukkaamme? Ole rohkeasti yhteyksissä, niin tutustutaan puolin ja toisin.

Kirjoittaja
Riikka Neuvonen
Vapaaehtoiskoordinaattori
1+1 mentoritoiminta
Lahden Diakonialaitos