Dilalaiset tutuksi: ”Tajusin työkokeilun aikana, että oikeasti haluan auttaa ihmisiä ja olla osallisena vaikuttavaa työtä”

Dilalaiset tutuksi -juttusarjassa tutustumme Dilan työntekijöihin ja Dilassa harjoitteluaan suorittaviin opiskelijoihin. Sarjan viidennessätoista osassa työstään ja itsestään kertoo yhteisö- ja kortteliohjaaja Jenna Häkälä.

Jenna Häkälä on 10.10.2022 aloittanut työnsä Dilassa yhteisö- ja kortteliohjaajana, jonka työnkuvaan kuuluu ohjata ja auttaa nuoria Dilakorttelin arjessa.

Jenna Häkälä aloitti työnsä Dilakorttelissa lokakuussa 2022.

 Opinnot ja ura

Jenna on valmistunut aiemmin kosmetologiksi: ”Vaikken tee kosmetologin töitä enää, nautin yhä tehdä hoitoja ja teen sukulaisille niitä huvikseni ja lahjaksi”. Kahden vuoden työttömyyden jälkeen Jenna ohjautui työvalmentajalle, missä he yhdessä pohtivat tulevaisuuden suunnitelmia ja mitä hän haluaisi tehdä: ”Keskustellessa nousi esille sote-ala, johon minulle oli jäänyt kiinnostus työharjoittelun kautta, jonka suoritin päiväkodissa. Erityisesti sote-alalla minua kiinnostaa lasten ja nuorten asiat.”

Valmentaja ehdotti Dilan nuorten sote-työpaja Stooria, jossa pääsee toiminnan kautta tutustumaan ja oppimaan erilaisiin sote-alan työtehtäviin. Jennalle nousi kiinnostus ja hän aloitti työkokeilun Stoorissa. ”Tajusin työkokeilun aikana, että oikeasti haluan auttaa ihmisiä ja olla osallisena vaikuttavaa työtä.”

Työkokeilun jälkeen avautui mahdollisuus hakea kortteliohjaajaksi: ”Kokeilin onneani ja sain paikan”. Tulevaisuudessa tavoitteena on päästä kouluttautumaan lisää sote-alan työtä varten.

Dila

Dilasta Jennalla oli käsitys diakonisena työnä, joka liittyisi seurakunnan toimintaan. ”Stoorissa työskentelyn kautta tajusin kuinka toiminnassa näkyy kristilliset arvot ja kuinka Dila tekee vaikuttavia asioita kuten Ilmaisen Puodin keräys ja vuosittaiset lahjoitukset Romaniaan.” Lahden Diakoniasäätiö on kuitenkin itsenäinen säätiö, joka tekee yhteistyötä myös alueen seurakuntien kanssa, mutta ei ole osa seurakuntien toimintaa.

Dilassa työskennellessään Jenna on havainnut, että Dila haluaa tehdä vaikuttavia asioita, eikä vain jättää niitä puheiksi. ”Näen Dilan monipuolisena toimijana, joka sisältää paljon erilaisia osa-alueita. Jokaiselle ikäryhmälle ja kohderyhmille on jonkinlaista apua tarjolla”.

Työtä tukee ja motivoi auttamisen halu ja työkaverit, jotka tukevat ja antavat neuvoja tarvittaessa. Häkälä kuvailee, että kokee olonsa tasavertaiseksi muiden kanssa ja yhteisössä uskaltaa ilmaista mielipiteen, vaikka ne eriäisivät toisistansa. Jenna haluaa kehittyä työskentelyn puitteissa omien rajojensa kehittymiseen, ettei polttaisi itseään sen aikana puhki.

Jenna Häkälä on päässyt myös yhteisö- ja kortteliohjaajana kertomaan mediassa omasta työstään Dilan Ilmaisessa Puodissa. Yle uutisoi Ilmaisesti Puodista lokakuussa (lue juttu tämän linkin kautta: Nuorten työkokeilijoiden pyörittämä Ilmainen Puoti kierrättää lahjoitustavaroita Lahdessa – ukrainalaiset pakolaiset saaneet apua) ja Uusi Lahti niin ikään lokakuun lopussa (”Oltiin kyllä iloisia, kun saatiin ensimmäiset tilaukset” – Ilmainen Puoti kierrättää käyttökelpoisia vaatteita ja tavaroita maksutta).

Vapaa-ajalla Jenna tykkää viettää aikaansa ystäviensä kanssa, mutta nauttii myös rentoutua yksinään kotona. Hän on aina tykännyt ja liikkua ja onkin aloittanut salilla käymisen harrastuksen uudestaan, jossa liikkuukin kaverinsa kanssa.

Teksti ja kuva: Juuli Mikkola.