”Minä haluan sanoa: Kiitos DILA!”

Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022, Lahden Diakonialaitoksella haluttiin välittömästi aloittaa työ Ukrainasta pakenevien auttamiseksi. Nopealla aikataululla saimme Dilakorttelista järjestymään asuntoja sotaa pakeneville ja yhteistyössä kumppaneiden kanssa kalustimme asunnot viihtyisiksi uusiksi kodeiksi. SPR tarttui yhteistyötarjoukseemme ja jo maaliskuussa ensimmäiset ukrainan pakolaiset pääsivät muuttamaan kortteliimme.

Dilakortteli tarjoaa kodin kymmenille Ukrainasta sotaa paenneelle äidille, isoäidille ja lapsille. Olena ja Vladyslav olivat ensimmäisiä pakolaisia jotka saapuivat asumaan Dilakortteliin maaliskuussa 2022. Valokuva: Sarita Rannankari.

Ensimmäisten joukossa uuden kodin Dilakorttelista löysivät äiti Olena ja 7-vuotias poika Vladyslav. Olena kertoo heidän paenneen ensin Ukrainasta Puolaan, jossa ystävälliset ihmiset olivat tarjonneet mahdollisuuden yöpyä kodissaan. Olenalla oli tuttuja Suomessa, joten äiti ja poika jatkoivat matkaa ensin Helsingin kautta Kajaaniin ja maaliskuussa Lahteen. SPR osoitti Lahdessa Olenalle ja Vladyslaville asunnon Dilakorttelista.

Tervetuloa Suomeen ja Dilakortteliin

”Muistan, kun saavuimme uuteen asuntoomme Dilakorttelissa ja sängyllä oli pehmoleluja ja suklaata odottamassa”, Olena kertoo. ”Se sai meidät heti tuntemaan olomme kotoisaksi, lelut ja suklaa olivat konkreettinen osoitus siitä sydämellisestä vastaanotosta mikä meitä Lahdessa ja Dilakorttelissa odotti.”

Dilakorttelin uudet kodit ukrainalaisille varustettiin viihtyisiksi Lahden Diakonialaitoksen ja yhteistyökumppaneiden voimin. Jokaista tulijaa odotti pehmolelut lapsille, suklaata sekä ruokakassi. Tämä kuva ei ole Olenan ja Vladyslavin kotoa, vaan toisesta Dilakorttelin asunnosta.

Meille Dilassa ihmisten kohtaaminen on yksi kolmesta arvostamme. Kohtaaminen on aina tilannesidonnaista: joskus se tarkoittaa leluja ja suklaata, toisessa kohtaa iloista tervehdystä tai asiakkaan asian selvittämistä ratkaisuun saakka. Saamme kohtaamisestamme erinomaista palautetta: asiakastyytyväisyyskyselyssämme (2022) 94 % asiakkaista kertoo saaneensa ystävällistä kohtelua toiminnoissamme.

Suomi uutena kotimaana

Olena kehuu suomalaista luontoa ja sitä kuinka puhdasta ulkona on. Hän ihailee lahtelaisia puistoja ja kuinka kauniisti ne on hoidettu. Varsinkin kesällä kukkaloisto on upeaa katsottavaa. Olena ja Vladyslav arvostavat myös mahdollisuutta käydä uimahallissa ja polkupyöräillä – talvella he olivat kokeilleet luisteluakin.

Olena on oppinut vuodessa puhumaan lähes sujuvasti suomen kieltä. Hän on opiskellut kieltä Lahden kansanopistossa, mutta myös vapaa-ajallaan. ”Tärkeintä on ollut päästä kuulemaan suomen kieltä ja puhumaan sitä suomalaisten kanssa. En mielelläni puhu englantia, vaan nimenomaan suomea, jotta pääsen harjoittamaan kielitaitoani.” Olena suoritti myös kieliharjoittelun Dilakorttelissa ja luetteleekin sujuvasti Dilan eri toimintojen nimiä, joihin hän tutustui harjoittelunsa aikana: Särö-perhetoiminta, Yhteisökärpänen, Digi-paja ja esimerkiksi OloDila ovat tuttuja.

Olena kertoo olevansa erittäin motivoitunut oppimaan suomen kielen sujuvasti ja aikoo jatkaa syksyllä kieliopintoja. Hänen tavoitteenaan on suorittaa kaupan alan ammattikorkeakoulututkinto. Kotimaastaan hänellä on it-alan tutkinto ja osaamista, hän on työskennellyt muun muassa verkkokaupan kehittämisen parissa.

Suomalaisten auttamishalu lämmittää

Olena ei ole uskaltanut käydä Ukrainassa sodan syttymisen jälkeen, vanha koti on jäänyt Kiovaan. Suomessa hän kertoo käyneensä paljon keskusteluja sekä nuorten että vanhojen ihmisten kanssa Suomen historiasta ja moni suomalainen on kertonut omista vanhemmistaan tai isovanhemmistaan ja sotavuosien muistoista.

”Haluan sanoa: kiitos DILA! Uusi kotimme tuntuu turvalliselta ja kaikki hoituu hyvin.” Valokuva: Sarita Rannankari.

Olena on saanut lahjoituksena huonekaluja ja on myös vieraillut Dilan Ilmaisessa Puodissa. Olena toteaakin haastatteluhetkemme lopuksi: ”Minä haluan sanoa: kiitos DILA! Uusi kotimme tuntuu turvalliselta ja kaikki hoituu hyvin.” Olena ei ollut aiemmin kuullut diakonialaitoksista. Hän ihastelee useaan kertaan sitä, kuinka Dilakorttelissa eri ikäisten ihmisen on mahdollista kohdata toisiaan ja kuinka monipuolista tekemistä korttelista löytyy.

Teksti: Anne-Maria Karjalainen, diakonia- ja kehitysjohtaja