Dilan työpaja Stoori palkittiin vuoden Vaikuttavimpana Arvotekona

Lahden Diakonialaitoksen sote-työpaja Stoori palkittiin vuoden 2022 Vaikuttavin Arvoteko -palkinnolla. Tunnustuksen myöntää vuosittain Arvo-liitto. ARVO-tekona voidaan palkita konkreettinen ja vaikuttava teko, joka helpottaa ihmisten arkea ja ratkaisee yhteiskunnallisia haasteita. ARVO-teon vaikuttavuudesta tulee olla näyttöä. Lisäksi ARVO-teon palkitsemisessa painotetaan rohkeutta ja innovatiivisuutta.

DILAn sote-työpaja Stoori palkittiin vuoden 2022 Vaikuttavimpana Arvotekona. Stoori on toiminut Dilakorttelissa syksystä 2019 alkaen. Valokuva: Sarita Rannankari.

ARVO-teko palkinnolla palkittu työpaja Stoori innostaa Päijät-Hämeen nuoria sote-alalle vaikuttavin tuloksin. Jopa neljä viidestä osallistuneesta nuoresta on löytänyt opinto- tai työpolun toiminnan kautta.

– ARVOn hallitus vaikuttui Stoorin innovatiivisesta toimintamallista. Työpaja auttaa nuoria löytämään oman polkunsa, rakentaa sote-alan vetovoimaa ja tukee nuorten työllistymistä toimialalle, joka kärsii työvoimapulasta. Näin vastataan yhdellä kertaa kahteen akuuttiin haasteeseen, kertoo ARVO ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama tiedotteessaan.

Stoori työpajan toimintaan on osallistunut tähän mennessä yhteensä 112 nuorta. Tulokset ovat olleet vaikuttavia. Työpajajakson jo päättäneistä nuorista lähes neljä viidestä ohjautui joko opiskelemaan sote-, kasvatus tai ohjausalalle, työllistyi näiden alojen tehtäviin tai jatkopoluttui muulla tavalla.

Stoorissa nuoret pääsevät tutustumaan sote-alaan aidoissa työtilanteissa oikeiden asiakkaiden kanssa. Kuva: Sarita Rannankari.

Stooria lähdettiin kehittämään Dilakorttelissa, koska tiedettiin sote-alan kasvavasta työvoimapulasta sekä Päijät-Hämeen alueen nuorten valtakunnallista keskiarvoa suuremmasta syrjäytymisuhasta.

DILA on yhteiskunnallinen yritys ja meille on tärkeää mahdollistaa nuorten näköisiä palvelupolkuja. Stoorissa nuoret voivat edetä juuri niin hitaasti tai nopeasti, kuin on tarpeen. Kaikki nuoret eivät ole valmiita sote-alan työtehtäviin ilman valmennusta ja kannustusta, mutta Stoorin työ on osoitus siitä, että työpajatoiminnalla voidaan tavoittaa alasta kiinnostuneita nuoria ja kannustaa, valmentaa ja ohjata heitä opiskelemaan ja työskentelemään alalla.

Työpaja Stoorin tulokset ovat kolmenlaisia: pajatyöskentely ohjaa nuoria urapolulle, vahvistaa arjen taitoja ja tuo merkityksellisyyttä nuoren elämään.

Me kaikki Dilassa olemme erittäin ylpeitä ja iloisia siitä, että tämä ennakkoluuloton uusi toimintamalli, joka on nyt jo muuttanut ratkaisevasti usean nuoren elämänsuuntaa, tulee palkituksi vuoden vaikuttavimpana Arvotekona.

Vaikuttavin Arvoteko-palkinto luovutettiin ARVOpäivässä Helsingissä 25.11.2022.

Teksti: Anne-Maria Karjalainen, diakonia- ja kehitysjohtaja

Anne-Maria Karjalainen
diakoniajohtaja
040 687 6678 anne-maria.karjalainen@dila.fi