Auringon apuriksi ja lämmön lähettilääksi

Kevätaurinko paistaa Vesijärven jäällä ja lämmittää pieniä punaisia poskia. Toisella puolella maailmaa palmut huojuvat ja lämmin tuulahdus tuntuu hyvältä rantahietikossa linnaa rakentavan lapsen iholla. Aurinko ja sen tuoma valo ja lämpö ovat meille kaikille samat, mutta meistä jokainen tarvitsee muutakin lämpöä kuin auringonsäteet, lämpöpatterin tai raidalliset villasukat.

Lähimmäisenrakkaus on se mikä lämmittää ihmistä sisältäpäin. Se on sellaista lämpöä, joka saa hymyn nousemaan suunpieliin ja ilon poreilemaan sydämiin; lämpöä, jota jokainen kaipaa. Lähimmäisenrakkaus on toisen ihmisen huomioon ottamista ja kunnioittamista. Se voi olla ystävällinen katse bussipysäkillä, lämmin silitys tai kysymys: ”Mitä sinulle kuuluu tänään?”. Kuulostaa helpolta ja yksinkertaiselta, mutta silti yhä useampi meistä kokee ajoittaista yksinäisyyttä, välinpitämättömyyttä ja osattomuuden tunnetta.

Todellinen lähimmäisenrakkaus ulottuu paljon laajemmalle, kuin vain omiin ystäviin tai perheenjäseniin. Tämän kaltaisen lähimmäisenrakkauden lähettiläitä ovat vapaaehtoiset, jotka muun muassa vierailevat palvelutaloissa, toimivat nuoren mentoreina tai menevät perheiden koteihin arjenavuksi ja ilon tuojiksi. He tarjoavat auttavat kädet, kuuntelevat korvat ja välittävän sydämen vieraan ihmisen käyttöön. He luottavat siihen, että antamalla toiselle saa myös itselle jotain sellaista, mitä ei rahalla voi ostaa.

Tällainen lähimmäisenrakkaus antaa uskoa inhimillisyyteen ja siihen, että on olemassa paljon hyvää.  Tällä hetkellä Lahden Diakonialaitoksella toimii lähes 200 vapaaehtoista – lähimmäisenrakkauden lähettilästä.  Heistä jokainen on omanlaisensa, ikähaitari kuudestatoista kahdeksaankymmeneen, mutta jotain yhteistä heillä on; halu auttaa. He ovat timantteja, jotka hehkuvat ja tuovat valoa pimeään; sellaista valoa, joka loistaa sydämeen saakka. Tähän upeaan joukkoon mahtuu kaikki halukkaat ja jokaiselle löytyy tapa auttaa!

Tervetuloa toimimaan auringon apurina ja tuomaan lämpöä maailmaan!

Kirjoittaja:
Kaisa Rikkonen
Vastaava koordinaattori
Särö-vapaaehtoistoiminta