Sote-työpaja Stoori on auttanut nuoria eteenpäin jo 5 vuotta

Idea sote-työpajasta lähti yli viisi vuotta sitten siitä, kun Dilassa huomattiin, että nuoret tarvitsivat tukea opinto- ja työelämäpolun löytämiseen. Samaan aikaan oli pula sosiaalialan ammattilaisista. Tästä syntyi idea sote-työpajasta, joka auttaisi nuoria eteenpäin elämässään. Vuonna 2019 vappuna koettiin ilon päivä, kun aluehallintovirasto myönsi luvan sote-työpajatoimintaan.  Tästä lähti työpajan toiminta liikkeelle, ja ensimmäinen työntekijä palkattiin koordinoimaan toimintaa. Vuoden 2020 aikana järjestettiin sote-työpajalle nimikilpailu, jossa nuoret pääsivät ehdottamaan toiminnalle nimeä ja nimeksi valikoitui ”Stoori”, joka on edelleenkin sopiva kuvaamaan toimintaa.

Sote-työpaja Stoori on kokenut viiden vuoden aikana erilaisia murrosvaiheita kuten koronapandemian ja vuonna 2022 alkaneen Ukrainan sodan. Ukrainasta muutti kortteliin lähes 100 pakolaista, ja nuoret ovat olleet apuna heille mm. järjestäneet aktiviteetteja ja askarrelleet erilaisia ohjeita Suomessa elettävään arkeen ukrainaksi. Muuten Stoorin toiminnassa nuoret pääsevät osallistumaan ja kokeilemaan sosiaalialan monipuolisia työtehtäviä aidoissa asiakastilanteissa ja eri ikäisten kanssa.

Tähän mennessä Stoori on auttanut noin 150 nuorta, ja suurin osa heistä on ohjautunut ura- tai opintopolulle. Muun musassa Suomen Diakoniaopisto ja Lahden ammattikorkeakoulu on saanut uusia sosiaalialan opiskelijoista Stoorin kautta. Ja sitä kautta tekijöitä sosiaalialalle, jossa on tekijöistä pulaa.

Stoorissa vietettiin 4.11. 5-vuotissyntymäpäiviä.

Nuorten kokemuksia Stoorista

”Kiinnostuin sotealasta ja halusin päästä tutustumaan siihen lisää. Minulle vinkattiin, että Dilan sotetyöpaja Stooriin voi hakea työkokeiluun, ja viihdyinkin siellä viisi kuukautta. Toiminta on auttanut minua tosi paljon; joka viikko on paikka, minne mennä useamman kerran, ja tuntuu, että tällainen toiminta on tarpeellinen muillekin. Sieltä saa vertaistukea erilaisiin haasteisiin, joita elämässä voi olla. Stoori antaa myös valmiuksia työelämään, sillä nuorilta saatetaan odottaa voimavaroja pitkien työpäivien tekemiseen ilman valmistautumista – mitä ei välttämättä ole itselläni ollut.
Työkokeilun aikana sote-alaan tuli entistäkin suurempi palo. Stoorissa ollessani koin, että kodin ulkopuolella on tarpeellinen olo ja pääsin tutustumaan eri asiakasryhmiin. Koin myös, että jonkinlainen resilienssi kasvoi, kun pääsin kokeilemaan omia rajojani pikkuhiljaa erilaisissa ympäristöissä, mikä kasvatti minua ihmisenä. Uusia vahvuuksia, joita opin työkokeilun aikana, ovat helposti lähestyttävyys ja kuuntelemisen taito, mistä olen saanut hyvää palautetta. Stoorin jälkeen suuntauduin opiskelemaan ammattikorkeakouluun sosionomiksi, ja tavoitteeni on tällä hetkellä suorittaa tutkinto loppuun.” – Salla

Janne ollut sotetyöpaja stoorissa

”Kuulin Stoorista, jossa pääsee opettelemaan ohjausta eri-ikäisille ihmisille. Päätin ottaa kopin ja hain tänne työkokeiluun ennen opintojani Salpauksessa nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi, jotta saisin kokemusta sosiaalialan tehtävistä. Oppeja, joita olen Stoorista saanut, on arjen käytännön tehtäviä, kuten siisteys ja ruoanlaitto – näitä olen todella tarvinnut, kun muutin myöhemmin omilleni. Muita oppeja, joita olen saanut, ovat ongelmanratkaisutaidot, jotka ovat vahvistuneet tsemppauksen ansiosta. Stoorissa ollessani huomasin, että toiset ihmiset ja ohjaajat ovat tosi ymmärtäväisiä, sillä täällä käy ihmisiä eri taustoista ja eri historioilla.

Aikaisemmin ajattelin, että työskentely ikäihmisten kanssa olisi tietynlaista. Sitten pääsin Stoorin kautta työskentelemään ikäihmisten ja muistisairaiden ikäihmisten parissa, ja se avasi tosi paljon eri näkökulmia siihen, millaista työ heidän kanssaan voi olla. Täällä me ollaan just niin kuin kohtaamassa heitä, pitämässä seuraa ja antamassa heille jotain virikettä. Oon huomannut jälkeenpäin, että Stoorin jälkeen olen kohdannut paljon ennakkoluulottomammin ihmisiä, enkä ole välittänyt heidän taustoistaan – olipa kyseessä sitten mielenterveys- tai päihdehaasteet. Tulevaisuuden tavoitteenani on työllistyä nuorisoalalle.” – Janne

Cristina Kauppinen
Viestintä- ja HR-koordinaattori | 044 493 4425 | cristina.kauppinen@dila.fi