Sisar Terttu Pohjolaisen terveisiä diakoniatyön kokouksesta Edinburghista

Terveisiä diakoniatyön kokouksesta Edinburghista

Juhannuksena, 19.-24.6.2019 kokoontui diakoniaväkeä lähes 200 henkilöä 16 maasta Skotlannin Edinburghiin. Siellä oli DIAKONIA maailmanliiton Eurooppa-Afrikka (DRAE) aluejärjestön yleiskokous ja 25-vuotisjuhla. Sekä Helsingin Tapani Vuorela että Lahden Kari Vappula olivat aikanaan diakonialaitostensa edustajina Skotlannin Stirlingissä järjestön perustavassa kokouksessa.

Juhlakokouksen teema oli nyt ”Sellaisena aikana kuin tämä…”. Tarkoituksena oli ymmärtää, minkälaista diakoniaa me tänä aikana tarvitsemme. Sitä Saksan diakonialaitosten liiton toimitusjohtaja Christa Schrauf pohti puheenvuorossaan. Lisäksi kuulimme skotlantilaisten diakonien näkemyksiä sekä diakonissojen puheenvuoroja Afrikasta. Ihmisten avun tarve ylittää maiden rajat. Ihmisten hätä haastaa kirkkoja, diakonian ammattilaisia ja seurakuntalaisia lähimmäisiksi ja rinnalla kulkijoiksi, toivon tuojiksi. Olemme usein niin kiinni ihmisten arjessa, että unohdamme tarjota juhlahetkiä heille, joita autamme. Pientäkin ihmisen onnistumista ja myönteistä askelta kannattaa juhlia diakonian arjessa. Siitä muistutti myös DRAE:n juhlakokous.

Kokouksen teema vei myös pohtimaan ympäristökysymyksiä ja kysymään, mitä yksittäisinä ihmisinä, kirkkoina ja kansakuntina voimme tehdä ilmastokysymysten vuoksi. Se on kaikkien yhteinen asia. Jokainen voi tehdä jotain myönteistä ja vaikuttaa, kun kertoo siitä. Näinkin voimme vaikuttaa omassa ympäristössämme ja sen päättäjiin. Lahden kaupungin valinta vuoden 2021 Euroopan ympäristökaupungiksi osui juuri samaan ajankohtaan, kun käsittelimme Edinburghissa ympäristöasioita. Oli hyvä olla suomalainen ja lahtelainen tuossa keskustelussa.

Kokouksessa oli rikas hengellinen ohjelma, aamu- ja iltahartaudet, jumalanpalvelukset, lauluhetket ja raamattutunnit. Pastori John Bell avasi Esterin kirjaa päivittäisillä raamattutunneilla. Hyvin miehisen kulttuurin keskellä Jumala kutsui Esterin kansansa pelastajaksi. Esterin saattoi olla vaikea huomata sitä, mutta hänelle sanottiin: ”Kuka tietää, etkö sinä juuri tällaista aikaa varten ole pääsyt kuninkaalliseen arvoon?” (Ester 4:14). Bell nosti Raamatusta esiin joukon myös muita naisia, joita Jumala käytti tärkeissä tehtävissä, mutta joista kristinuskon piirissä puhumme vähän.

Virallisessa yleiskokouksessa muokattiin DRAE:n perussääntöä. DRAE:n jäseniksi voivat hakeutua kristilliset kirkot, diakonialaitokset, diakoniayhteisöt ja -yhdistykset. Ensisijaisesti DRAE haluaa toiminnallaan tukea eri tavoin diakoniatyössä mukana olevia henkilöitä. (http://drae.diakonia-world.org/en/main/contact.shtml). DRAE:n yleiskokous on joka 4. vuosi. Tarkoituksena on saada aikaan jäsenyhteisöjen kesken keskinäistä tukea ja näkemysten vaihtoa, diakonissojen ja diakonien kumppanuuksia ja verkostoja. Kokouksiin ovat tervetulleita kaikki diakoniatyön omakseen tuntevat ihmiset joko jäsenyhteisöjen edustajina tai tavallisina vieraina. Seuraava DIAKONIA maailmaliiton yleiskokous pidetään Australian Darwinissa 30.6.-7.7.2021. http://www.diakonia-world.org

Kuvassa on Norjasta, Tanskasta, Ruotsista ja Suomesta DRAE:n kokoukseen osallistuneita henkilöitä.

Terttu Pohjolainen
TM, TtM, diakonissa, opettaja, HHJ
President of Kaiserswerther General Conference

Yhteystiedot:
Lähdesuonkatu 26, 15810 Lahti
Puh. 0405400404
S-posti: terttu.pohjolainen@gmail.com