Paikka auki -hanke/oppisopimus

Mikä on Paikka auki? Paikka auki on Sosiaali- ja terveysministeriön avustusohjelma vuosille 2018–2021. Sen tarkoituksena on edistää vaikeasti työllistyvien henkilöiden työllistymistä tarjoamalla työpaikkoja sosiaali- ja terveysalan järjestöissä. Avustukset myöntää Sosiaali- ja terveysministeriö ja niitä hallinnoi ministeriön yhteydessä toimiva itsenäinen valtionapuviranomainen sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA).

Olin ollut vuoden työttömänä edellisen työsuhteeni jälkeen ja lukuisista eri yrityksistä huolimatta työpaikkaa ei tahtonut löytyä. Aloin jo uskoa, että minusta ei ikinä tule mitään. Ajattelin, että kukaan ei huoli sosiaalialan työtehtäviin ilman alan koulutusta ja opiskelu ei ollut kohdallani sillä hetkellä mahdollista. Itselläni oli pohjalla hiusalan perustutkinto, mutta työllistyminen olisi vaatinut yrittäjyyttä, johon rahkeeni eivät olisi riittäneet. Olin kuitenkin valmistumiseni jälkeen ollut lyhyissä työsuhteissa mm. palkkatuettuna nuorisopalveluilla, jossa tuntemukseni paikastani sosiaalialalla varmistui.

Löysin työpaikkailmoituksen Lahden Diakonialaitokselle yhteisö- ja kortteliohjaajan pestiin. Ensimmäinen ajatukseni oli, että ilmoitus ei koske minua, koska työnkuva kuulosti liian hyvältä koulutuksettomalle. Huomasin kuitenkin, että kyseessä oli Paikka auki -ohjelman hanke, jossa pyritään työllistämään alle 29-vuotiaita, hankalasti työllistyviä nuoria. Päätin, että tämä paikka on minun.

Sain kun sainkin paikan ja vuoden työsuhteen jälkeen sain myös jatkorahoituksen Paikka auki -avustusohjelmalta kahden vuoden oppisopimusopintoihin. Rahoituksen sai myös toinen oppisopimusopiskelija, jonka kanssa teemme töitä nykyään työparina. Oppisopimus Dilalla toimii normaalisti työtä tehden korttelitoimintojen ja Stoorin arkiaskareita pyörittäen. Opinnot ovat järjestetty kulkemaan Suomen Diakoniaopiston Tekemällä ammattiin -ryhmän lomassa sisältäen lähiopetusjaksoja ja verkossa suoritettavia opintoja. Työharjoittelujaksot ja näytöt luonnollisesti sulautuvat normaaliin työarkeen. Olen kokenut opiskelun työtä tekemällä olevan itselleni mieluisin tapa kouluttautua, sillä työn kahvaan pääseminen antaa itsevarmuutta tulevaisuuden työtehtäviin. Tämä toivottavasti todistaa, että polkuja ammattiin on erilaisia, eikä aina niin perinteisiä. Kaikki on mahdollista!

Terveisin Henna, Yhteisö- ja kortteliohjaaja