Mikä on sun Stoori? – ”Minun, tai kenenkään muunkaan ei tarvitse olla täydellinen.”

Hei, Olen kesällä 2020 valmistunut nuoriso- ja yhteisöohjaaja. Olen alunperin Helsingistä, jossa olin aiemmin tehnyt vuoden töitä leikkipuistossa, jolloin kiinnostus heräsi kasvatusalaa kohtaan. Ennen alalle päätymistä tein kuitenkin töitä keikkalaisena ravintolahommissa. Muutin Lahteen 2018. Silloin löysin Koulutuskeskus Salpauksen, ja päätin hakea kouluun alalle, jota olin jo aiemmin harkinnut.

Päädyimme koulun projektioppimisen jaksolla koulutiimini kanssa Dilakorttelin Stooriin. Projektioppimisessa pääsimme suunnittelemaan ja toteuttamaan ohjelmaa viikottaiseen Buusteriin, jonka tarkoitus on toimia rentona kohtaamispaikkana alle 29-vuotiaille nuorille. Saapuessani Stooriin, minulle tuli heti hyvä fiilis paikasta. Paikka niin sanotusti huokui hyvää energiaa! Henkilökunnan ja nuorten kanssa tuli hyvin toimeen ja saisimme vapaat kädet suunnitteluun. Mielestäni onnistuimme projektioppimisen jaksolla ja saimme teetettyä mielekästä ohjelmaa joka viikolla.

Projektioppimisjakson loppupuolella jouduin jäämään vähän pidemmälle sairaslomalle. Henkinen hyvinvointi ei ollut hetkeen ollut ihan parhaalla tasolla, ja lopulta johti tietynlaiseen ”meltdowniin”, josta toipuminen vei hetken. Stoorin väki suhtautui ymmärtäväisesti ja empaattisesti, joka auttoi paljon prosessissa.

Työssäoppimisjaksolla pääsin pintaa syvemmälle Stoorin toimintaan. Näin miten monipuolista toimintaa Stoorissa tapahtuu. Jokainen päivä alkaa aamupalan valmistamisella. Tämän jälkeen istutaan pöydän ääreen ja keskustellaan rennostu kuulumisista. Eri päiville on suunniteltu erilaista toimintaa. Ainon Tuvassa järjestetään ikäihmisille ohjelmaa ja keskustellaan pullakahvien ääressä.

Pääsin myös mukaan OloDilaan, Buusteriin ja Dilan kohtaamispisteelle. Kohtaamispisteellä opin neulomaan maailman parhaan opettajan opastuksella. Kukaan ei ole lähtenyt paikalta oppimatta taitoa!  Lisäksi käytiin Tammipuistossa pelailemassa muistipelejä, pohtimassa sana-arvoituksia yms. Pääsimme osallistumaan myös talviriehaan ja olemaan osallisena monissa ohjauksissa ja suunnittelussa.

Mitä sitten jäi päällimmäisenä käteen?

Opin paljon niin ohjaajana toimimisesta, kuin myös itsestäni. Paljon on päässyt kokemaan, ja kohtaamaan erilaisia ihmisiä. Sain kokea aitoa merkityksellisyyden tunnetta Stoorissa toimiessani ja paljon tärkeää kokemusta ohjaajuudesta. Yksi tärkeä ajatus mikä jäi käteen Stoorin ajalta on se, että minun, tai kenenkään muunkaan ei tarvitse olla täydellinen.

Elämä on pitkä oppimisen matka, kaikki meistä kompastuu, kaikki epäonnistuvat, kaikki kokevat pettymyksiä, ja menetyksiä. Tärkeintä on, että näihin hetkiin ei pysähdy, vaan jatkaa matkaa eteenpäin.  Asioilla on tapana lopulta järjestyä, kun keskittyy oikeisiin asioihin.

Stoorin väellä on ollut iso vaikutus siihen, miten näen maailman tällä hetkellä ja tulen muistamaan ajan Stoorissa lopun elämäni.
Eräs lausahdus, joka on jäänyt mieleeni pysyvästi, on: ”Kohtaa ihminen ihmisenä”. Yksinkertainen ajatus, mutta totta.