Mentorilla voi olla iso merkitys nuoren elämään

Lahden Diakonialaitoksella on mahdollisuus tulla tekemään hyvää vapaaehtoisena. Särö-vapaaehtoistoiminnassa nuori saa itselle vapaaehtoisen eli mentorin ja toiminta kulkee nimellä 1+1 mentoritoiminta. Mentori on nuorelle rinnalla kulkija, arjen hetkien jakaja, tsemppari ja rohkaisija.

Toimintaan kuuluu kuulumissoittojen soittaminen sekä mentorille että nuorelle. Tässä poimintoja kuulumissoitoista, joista kuvastuu parhaiten millaisena nuoret toiminnan kokevat:

”Puolen vuoden sisään olen aikuistunut paljon ja mentorillani on ollut siihen vaikutusta tukemalla minua. Yhteinen huumori ja meidän välinen yhteys on antanut itselleni eniten. Toivon, että saatte pidettyä toimintaanne yllä, sillä tällä on iso merkitys nuorille.” nuori nainen 21 v.

”Mentorin kautta on tullut rohkeus yrittää asioita, ja mentorini on vahvistanut ajatusta omasta itsestäni.” nuori mies 23 v.

”Olen kyllä tykännyt toiminnasta ja olen kokenut sen itselleni hyödylliseksi. Olen saanut mentorista turvallisen, luotettavan aikuisen kaverin, jolle voin puhua asioistani.” nuori nainen 25 v.

Pääsääntöisesti nuori ja hänen mentorinsa tapaavat pari kertaa kuukaudessa, parin tunnin ajan. Tapaamiset voivat olla nuorelle merkitykseltään suurempia kuin hänelle annettu aika. Voi olla, että nuorella on hyvin suppeat sosiaaliset verkostot ja vähän sisältöä päivissä. Tällöin myös näkökulma elämään voi kapeutua. Mentorin tapaamiset voivat olla nuorelle paitsi syy lähteä pois kotoaan, myös laajentaa hänen näkemystään esimerkiksi tulevaisuutta kohtaan.


Valokuva: Sonja Siikanen

Nuoren voi olla joskus vaikea kiittää mentoriaan kasvokkain ääneen, vaan kiitollisuus osoitetaan muulla tapaa. Eräs nuori kiitti mentoriaan räpin muodossa:

”Kiitos vielä kerran kaikesta tuesta. Ansiostas ei tehty uutta haavaa ruvesta. Paljon ollu kaikkee tässä vuodessa. Vielä enemmän tulevassa, jonkun korkeemman niin suodessa. Nyt on ainaki jengii, ketkä on jeesaamassa. Tuli mitä tuli, ne ei oo feidaamassa. Uskon ja luotan, vielä itseluottamukseni palautan. Enää mikään ei voi estää, sillä meillä on tää ystävyys joka kestää.” Poika 21v.

Kiinnostuitko toiminnasta, katso lisää.