LUOVA – Luontolähtöistä hyvinvointia ja vaikuttavaa osallisuutta -hanke
LUOVA – Luontolähtöistä hyvinvointia ja vaikuttavaa osallisuutta -toiminnassa kehitetään luontoperustaista toimintaa, jonka pohjalta kerätään tietoa ja kokemusta luontolähtöisten menetelmien vaikutuksista osallisuuteen. Luontolähtöisiä menetelmiä kehitetään ja testataan tarjoamalla kohderyhmälle yksilö- ja ryhmätoimintaa.
Hankkeen asiakaskohderyhmää ovat työn ja koulutuksen ulkopuolella olevat 18–64-vuotiaat päijäthämäläiset, joiden sosiaalinen osallisuus on uhattuna erilaisten riskitekijöiden kuten mielenterveyden haasteiden, erilaisten riippuvuuksien ja/tai neurokirjon haasteiden vuoksi. Kehittämistyö toteutetaan yhdessä kohderyhmän kanssa.
”Luonto parantaa hyvinvointia, elämänlaatua, virkistää ja voimaannuttaa. Tutkimuksissa on todettu erityisesti luonnon vaikuttavan positiivisesti mielen hyvinvointiin. Jo lyhytkin vierailu luonnossa palauttaa stressistä, laskee sykettä ja alentaa verenpainetta. Luonnossa yhdessä oleminen ja kokeminen vahvistavat osallisuuden tunnetta. Meille Luovan- työntekijöille luonnossa liikkuminen on osa arkea ja tunnistamme itsessämme sen positiiviset vaikutukset. On ilo päästä luonto asioiden äärelle yhdessä tulevien asiakkaiden kanssa.”, kertoo Sanna Peltola, Luova-hankkeen projektikoordinaattori
Luovan toiminnan ensimmäinen kurssi alkaa lokakuussa, kokoontuen kahdesti viikossa. Tämän lisäksi lokakuussa aloittaa kaksi ryhmää, jotka kokoontuvat kerran viikossa luontolähtöisten asioiden ääreen. LUOVA toteutetaan Avainsäätiön ja Lahden Diakonialaitoksen yhteistyönä.
”Hankkeeseen liittyvää asiakastyötä olemme lähteneet kehittämään näin alussa yhdessä Avainsäätiön ja Dilan asiakasryhmien kanssa. Kävimme muutaman ryhmän kanssa lähiluonnossa yhteiskehittämässä Luovan tulevaa toimintaa. Teimme lisäksi lomakekyselyn, jolla tiedustelimme ideoita ja toiveita luontolähtöiseen toimintaan. Saimme arvokasta tietoa siitä, minkälaiset luontolähtöiset toiminnat olisivat kiinnostavia ja mitä mahdollisia esteitä voisi olla lähiluonnossa liikkumiselle. Lokakuussa alkava kurssi on kestoltaan noin kolme kuukautta ja tapaamme kahdesti viikossa. Kurssilla tutustumme monipuolisesti erilaisiin mahdollisuuksiin liikkua ja toimia luonnossa yhdessä muiden kanssa. Ryhmiä meillä alkaa lokakuussa kaksi, joista toisessa keskitymme luonnossa retkeilyyn ja lähiluontoon tutustumiseen. Toisessa ryhmässä teemme taidetta ja kädentaitoja luonnossa ja luonnonmateriaaleilla. Ryhmät tapaavat kerran viikossa.”, kertoo Virpi Hämäläinen, Luova-hankkeen projektipäällikkö.
Luova-hankkeen tavoitteena on luoda kolmannelle sektorille yhtenäinen malli osallisuustiedon kokoamiseen ja mittaamiseen sekä saadun tiedon hyödyntämiseen työn kehittämisessä. Koulutuksen ja perehdyttämisen avulla lisätään osaamista ja tietoa osallisuuden merkityksestä kohderyhmän hyvinvoinnille. Sosiaali- ja terveysalan järjestötoimijoille luodaan kumppanuuteen perustuva osallisuusverkosto. Kehittämistyötä tehdään yhteistyössä sosiaalialan kehittämiskeskus Verson kanssa.
”Hankkeeseen liittyvää osallisuustyön kehittämistä olemme lähestyneet näin aluksi tapaamalla yhteistyökumppaneita ja keskustelemalla kokemuksista ja ajatuksista liittyen osallisuuden mittaamiseen erilaisilla menetelmillä. Yhteistyökumppani Verson kanssa olemme päässeet tutustumaan heidän jo aiemmin tekemään osallisuuden kehittämistyöhön ja suunnittelemaan tulevaa. Kehittämistyötä jatketaan yhdessä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.”, kuvailee Virpi Hämäläinen.
Ryhmään voi liittyä ottamalla yhteyttä Sannaan tai Virpiin. Yhteyden voi ottaa itse tai pyytää lähityöntekijää tekemään sen puolestasi. Sanna ja Virpi järjestävät tutustumistapaamisen, jossa keskustellaan kiinnostuksesta luontolähtöiseen toimintaan.
Hanke on Euroopan unionin osarahoittama. Hankeaika 08/2024–12/2026.
Projektipäällikkö
Virpi Hämäläinen
Avainsäätiö
puh. 050 409 7890
etunimi.sukunimi@avainsaatio.fi
www.avainsaatio.fi
Projektikoordinaattori
Sanna Peltola
Lahden Diakonialaitos
puh. 044 493 2365
etunimi.sukunimi@dila.fi
www.dila.fi