Kotikummien ja yritysten yhteistyöllä autetaan yksinäisiä lahtelaisia iäkkäitä

Kotoa poistuminen voi olla monelle yksin asuvalle iäkkäälle pelottava kokemus. Kulttuurista, ravintolaruoasta, tapahtumista, kahviloista ja ystävien seurasta nauttiville ihmisille voi olla vaikeaa kuvitella, miten joku voi vuosikausia istua neljän seinän sisällä poistumatta kotoa. Eristäytymistä ulkomaailmasta voivat edesauttaa esimerkiksi fyysisen kunnon huonontuminen, masennus, kaatumisen pelko, muistamattomuus tai ulos vievien ystävien puute.

Teatteriin tai kahvilaan mennään usein ystävän kanssa. Jäisikö kulttuurielämys tai kahvihetki kokematta, jos seuralaista ei olisi tai kukaan ei auttaisi kotoa poistumisessa ja takaisin pääsyssä; pyörätuolin työntöapua vaille jäävällä kodista poistuminen ei noin vain onnistu. Kulttuuripalveluiden käyttämättömyyteen voi vaikuttaa myös köyhyys tai avuntarve; pienestä eläkkeestä ei välttämättä ole varaa maksaa teatterilippuja ja lippujen ostaminen voi olla haastavaa ikäihmiselle. Kotoa poistuminen alkaa kuulostaa uuvuttavalta, eikö?

Elvin ja Einarin elämyskahvit -hyvinvointilahjakortti on Lahden Diakonialaitoksen Kotikummit-toiminnan kehittämä paikallisen auttamisen mahdollistaja lahtelaisille yrityksille. Vapaaehtoisten rooli lahjoitusten käyttämisessä on toimia apuna ja tukea kodista poistumis- ja kotiinpaluutilanteissa sekä huolehtia käytännön järjestelyistä. Lahjoituksen saantihetki mahdollistaa iäkkäälle sosiaalisen kommunikaation ja aidon kohtaamisen. Jos iäkäs ei pääse poistumaan kodistaan, on palvelu mahdollista saada kotiin tuotuna.

Kotikummien yritysyhteistyöllä autetut yksinäiset lahtelaisiäkkäät ovatkin päässet nauttimaan muun muassa kampaamopalveluista, kahvihetkistä ja kukkakimpuista sekä kotiin tuoduista musiikkiesityksistä. Usealle Kotikummit-toiminnan iäkkäälle yrityksen lahjoittama palvelu on ollut viimeinen mahdollisuus kokea elämyksiä kotona tai kodin ulkopuolella. Iäkkäät ovatkin iloinneet täysin rinnoin. Lahjoituksen saannista kuultuaan eräs iäkäs ihmetteli: ”Onko tämä todella minulle?”. Iäkkäiden tunteita kuvastavat myös vuolas kiittely, onnenkyyneleet ja nauru. Muistan hyvin musikaalisen ikäihmisen, joka sai kotiinsa musiikkiesityksen Stala Oy:n lahjoitettua Kotikummeille Hopeinen Kuu -lahjakortin. Iäkkään iloa on vaikeaa kuvata sanoin; iloa paremmin tunnetilaa kuvasi minusta onnellisuus, joka tarttui niin esiintyjään, vapaaehtoiseen kuin työntekijään.

Hyvinvointi yhteiskunnassa on sen kaikkien jäsenten summa. Hyvinvoinnin toteutumista voisi edesauttaa ajattelumalli, että kaikilla on oikeus samaan hyvään kuin minulla, ja jokaisella on oikeus olla onnellinen. Koska yhteiskunnassamme on paljon iäkkäitä, voisimmekin pysähtyä ajattelemaan, mitä kykenisimme tekemään lisätäksemme iäkkäiden hyvinvointia paikallisesti. Toisista huolehtiminen ei koskaan ole itseltä pois. Ilman yritysten tekemää hyvää olisi moni Kotikummit -toiminnan iäkäs jäänyt vaille näitäkin elämyksiä.

Kirjoittaja:

Hanna Sinkko
projektityöntekijä
Kotikummit-hanke