Hyvää jakoon Hoivaa- ja leiki -koulutuksen muodossa

Käytävästä asti kantautuu iloista pulputusta ja ovi Vauvan Taikaan käy tiheään, kun alkamassa on Hoivaa- ja leiki -menetelmän koulutus. Vauvan Taikan olohuone täyttyy rautaisista sosiaali- ja terveysalan ammattilaisista, jotka ovat heittäytymässä rohkeasti hoivan ja leikin äärelle.

Tunnelma on kutkuttavan odottava, uteliaan innokas ja jännittynyt, ainakin kouluttajilla liitelee joukko iloisesti lepattavia perhosia mahan pohjassa. Nopeasti tulemme tutuiksi ja huomaamme miten leikkiin heittäytyminen rentouttaa meitä kaikkia.

Neljä päiväisen koulutuksen aikana tarjoamme työkaluja, joiden avulla voidaan tukea vauvan ja vanhemman suhdetta jo raskausajasta alkaen. Teoriatiedon lisäksi kannustamme ja innostamme koulutettavia ottamaan askeleen oman mukavuusalueen ulkopuolelle laulamaan, leikkimään ja hulluttelemaan yhdessä vanhempien, masuvauvojen, vauvojen ja taaperoikäisten kanssa. Kuulemme huikeita onnistumisen kokemuksia ja pohdimme yhdessä kinkkisiä haasteita koulutukseen kuuluvissa työnohjauspäivissä.

Vanhemmuuteen siirtyminen on iso askel, joka alkaa plussasta raskaustestissä. Onnellisuuden ja pakahduttuvan ilon lisäksi hyppy uuteen elämänvaiheeseen tuo mukanaan paljon epävarmuutta, hämmennystä ja ristiriitaisia tunteita. Varhaisen vanhemmuuden tukeminen on kuin rahaa laittaisi pankkiin. Voiko lapsella olla parempaa pääomaa kuin turvallinen ja hyvä suhde omaan vanhempaan? Hoivaa- ja leiki -menetelmän avulla autamme tulevia vanhempia suuntaamaan ajatuksia kohti vauvaa, valmistautumaan vanhemmuuteen ja ymmärtämään myös vanhemmuuteen kuuluvia ristiriitaisia tunteita, jotka ovat hyvin tavallisia.  Hoivaa- ja leiki -menetelmä on tutkitusti vaikuttava, helppo ja lyhyt interventio, jolla pystymme lisäämään sekä vauvojen, että vanhempien hyvinvointia jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Työntekijöinä voimme kokemuksellisuuden, leikin ja hoivan kautta tarjota vanhemmalle uudenlaisia väyliä vahvistaa tunnesuhdetta omaan lapsen, kokea iloa vanhemmuudesta ja lisätä positiivista vuorovaikutusta.

Kun koulutamme ammattilaisia toteuttamaan Hoivaa- ja -leiki -menetelmää, autamme samalla yhä useampia äitejä, vauvoja ja perheitä. Levitämme ja jaamme sitä hyvää, jota Vauvan Taikassa on jo vuodesta 2012 asti kehitetty ja opittu. Koulutuksen päätyttyä kentälle lähtee mahtava joukko rohkeita, empaattisia ja leikkisiä naisia, jotka tarjoavat osaamisellaan hyvinvointia vauvaa odottaville perheille sekä pienten lasten vanhemmille. Koulutettavan sanoin ”koulutuksesta sain keinoja tukea lapsen ja vanhemman vuorovaikutusta, selkeät hyvät ohjeet, miten menetelmää käytännössä toteutetaan ja rohkeutta käyttää toiminnallista menetelmää”.

Haluatko sinäkin olla mukana olla toteuttamassa vaikuttavaa tukimuotoa? Tammikuussa 2019 alkavassa koulutuksessa on vielä paikkoja jäljellä. Ilmoittaudu mukaan!

Kirjoittaja
Projektityöntekijä Terhi Karjalainen
Vauvan Taika -toiminta
Lahden Diakonilaitos

 

(Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2019)