Heidi kamppaili oman jaksamisensa kanssa, kunnes sai avukseen Sinin

Pieni hyvä teko tuo luksusta yksinhuoltajaäidin elämään.

 

Sini auttaa Heidiä jaksamaan yksinhuoltajaperheen arjessa. Vapaaehtoistyö on tuonut Sinille uuden ystävän.

Yksin tyttärensä Hillan kanssa asuva Heidi kaipasi apua arjessa jaksamiseen. Lahden Diakonialaitoksen Särö-vapaaehtoistoiminnan kautta löytyi Sini, jonka apu on ajan kuluessa muodostunut suuremmaksi voimavaraksi kuin kumpikaan naisista olisi osannut kuvitella.

Sini ja Heidi ovat sopineet, että Heidin tytär Hilla kyläilee kerran viikossa Sinin perheen luona, jolloin Heidi voi huolehtia omasta hyvinvoinnistaan. Vapaa-iltoinaan Heidi palautuu vaativasta työstään tai tapaa ystäviään – luksusta, johon hänellä harvoin on mahdollisuuksia yksinhuoltajaäidin arjessa. Keskimäärin Särö-vapaaehtoistoiminnassa tapaamisia on kaksi kertaa kuukaudessa, noin kahden tunnin ajan kerrallaan. Hillan ja Sinin tapauksessa yhteinen aika lentää kuin siivillä.

Kun Hilla kyläilee Sinin luona, on hän osa perhettä. Ja perheessä eletään normaalia arkea – käydään ostoksilla, leikkipuistossa ja välillä jäätelöllä.

–Vaikka Hilla tulisi yökylään keskiviikkona, niin se on meille kuitenkin viikonloppu. Silloin käydään saunassa ja laitetaan kasvonaamiot ja syödään karkkia, kuvailee Sini.

Auttaminen tuo merkityksellisyyttä myös Sinin elämään. Hän tietää, millaista on olla yksin lapsensa kanssa, sillä vuoroviikoin Sinin oma tytär asuu muualla. Silloin ikävä valtaa mielen.

–Minusta on ihanaa, että kun ikävä iskee, saan helliä jonkun toisen lasta. Samalla annan lepohetken Heidille, jolla ei siihen muuten olisi mahdollisuutta. Tässä molemmat voittavat, Sini kertoo.

 

Sinillä on vapaaehtoistyön myötä kiitollisuus omasta hyvästä tilanteesta ja vahvasta tukiverkostosta lisääntynyt.

Auttaminen on pieniä hyviä tekoja

Särö-vapaaehtoistoiminnassa autetaan perheitä arjen myllerryksessä. Avun tarpeessa oleville perheille etsitään vapaaehtoisten joukosta parhaiten sopiva auttaja: ihminen, joka haluaa tehdä hyviä tekoja sujuvamman arjen puolesta. Toiminta perustuu molemminpuoliseen vapaaehtoisuuteen.

Vapaaehtoistoimintaan ei tarvitse sitoutua koko loppuelämäksi. Vapaaehtoissuhde solmitaan vuodeksi kerrallaan, silloin kun omat voimavarat siihen riittävät. Sini on ollut vuosien varrella mukana kolmen eri perheen arjessa. Toiminta on joustavaa ja tekeminen muovautuu aina auttajansa näköiseksi.

–Siksi auttaminen onkin niin ihanaa ja helppoa, kun ei ole mitään suorituspaineita tai valmiita kaavoja, miten tätä pitäisi tehdä, sanoo Sini.

Sinin omat tukiverkostot auttavat häntä pärjäämään lapsensa kanssa arjessa. Vapaaehtoistyön myötä kiitollisuus omasta hyvästä tilanteesta ja vahvasta tukiverkostosta on lisääntynyt. Se on myös kasvattanut auttamisen halua. Vapaaehtoistyön kautta Sini on myös saanut mahdollisuuden tutustua ihmisiin, joihin ei välttämättä olisi muuten törmännyt. Sellaisia ovat myös Hilla ja Heidi – ystäviä, joiden auttaminen antaa energiaa ja sisältöä myös Sinin elämään.

Heidille tärkeintä on, että Hilla otetaan Sinin luona osaksi perhettä.

–Normaalia arkielämää, sitä juuri toivoinkin. Ei tarvitse olla mitään eritystä ja ekstraa. Se, että otetaan osaksi perhettä, se on minulle tärkeintä, sanoo Heidi.

Vapaaehtoistoiminnassa voi auttaa monella eri tavalla ja monessa eri elämänvaiheessa. Apua tarvitsevat niin ruuhkavuosia elävät vauvaperheet kuin teini-iän myllerryksessä kipuilevat nuoretkin. Vapaaehtoinen voi toimia perheessä esimerkiksi lasten leikki- tai ulkoiluseurana, nuoren juttuseurana, harrastuskaverina tai tsempparina.

HALUATKO VAPAAEHTOISEKSI? Lue lisäädila.fi/tule_vapaaehtoiseksi_saro