Mikä on sun Stoori? – ”On oikeasti olemassa kannustavia ja välittäviä ihmisiä, kun pyrit elämässä eteenpäin.”

”Mikä on sun Stoori?”

Sote-työpaja Stoorin arki on jatkunut vauhdikkaasti koronaviruksen tuomasta poikkeustilanteesta huolimatta. Stoorin ovet ovat hallituksen linjausten mukaisesti toistaiseksi kiinni työpajanuorilta, mutta me kehitimme yhdessä Dilan kortteliohjaajien kanssa verkkovalmennuksen, jota nyt toteutamme nuorten kanssa Microsoft Teamsin kautta. Verkkovalmennus on lähtenyt oikein hyvin käyntiin ja niin me työntekijät kuin nuoretkin olemme kaikki motivoituneita! Verkkovalmennus on pohjattu sosiaalisen vahvistumisen eri teemoihin.

Nyt haluaisin kuitenkin antaa äänen meidän entiselle työpajanuorelle, joka on kirjoittanut oman tarinansa:

”Hei!
Mun tarina alkaa siitä kun sain burnoutin työvuosien jälkeen ja jäin pitkälle sairaslomalle. Hetken oltuani lähdin korjaamaan arkirytmiä ja elämänhallintaa Avainsäätiön Poveria-kurssille, joka kestää 5kk.

Kurssin jälkeen tulin tuettuun vapaaehtoistoimintaan Lahden Diakonia-laitokselle (DILA) ja päädyin Theatrum Olgaan vapaa-ehtoiseksi. Siellä pääsin tekemään jos jonkinmoisia töitä, mm. mosaiikkipöydänkannen, UV-valossa hohtavia maskeja, maalaamaan, piirtämään ja koristele-maan vanhan kelkan muovisilla päivänkak-karoilla, joka tuli myöhem-min näytille erään kampaamon ikkunaan. Sain arjenhallintaa jo hiukan paremmaksi ja jaksamiseni kasvoi ja huomasin tekeväni viisi päivää viikossa Olgassa kaikkea mielekästä. Sain uusia ystäviä ja onnistumisen kokemuksia paljon, joka auttoi taas nostamaan itsetuntoa ja sain intoa tekemiseen. Yksi merkittävimmistä kokemuksistani oli se, että joka päivä sain kuulla sanat ”Kiitos” tekemästäni työstä, joka oli itselleni täysin uusi asia. Olgassa olin noin puoli vuotta, jonka jälkeen mietimme yhdessä DILAn tuetun vapaaehtoistoiminnan työntekijän kanssa, että mitä sitä sitten haluaisin tehdä, kun en kuitenkaan vielä ole työkuntoinen.

Työntekijän kanssa tuli puhe Stoorista ja tulin tutustumaan kyseiseen paikkaan. Olin tätä ennen hakenut kouluun nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi, mutten päässyt sinne. Aloitin vapaaehtoisena Stoorissa ja tavoitteet olivat, että saisin kokemusta ohjaamisesta ja erilaisten ihmisten kohtaamisesta. Pääsin osallistumaan mm. virikepiiriin, Ainon Tupaan ja kohtaamispisteille, jotka enemmän painottuvat ikäihmisten kohtaamiseen ja ohjaukseen. Tutuksi tulivat myös nuoret ja erityisen tuen tarpeessa olevat asiakkaat. Kävin myös muutaman päivän tutustumassa päiväkoti Teemulassa ja Betel-kodissa, jossa asuu ikäihmisiä. Arjenhallinta parani taas entisestään ja tuli uusi mahdollisuus hakea kouluun. Hakemukset laitettiin yhdessä Stoorin vastaavan ohjaajan, Sailan, kanssa ja sitten kuumeisesti odotettiin, että kuinka käy. Tieto tulikin, että minut on hyväksytty opiskelemaan nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi, josta jo aiemmin olin haaveillut. Stoorissa sai apua ja tukea kaiken maailman hakemuksiin ja kaikkeen, mihin sitä sillä hetkellä tarvitsikaan. Jos jokin painoi mieltä, pystyi mennä juttelemaan hetkeksi tai sai hellän potkun takapuoleen, jos jokin asia tuntui ettei etene sovitulla tavalla. Minulla on huonoja kokemuksia työelämästä siinä määrin, että en koskaan saanut kiitosta tekemästäni työstä ja jouduin työpaikkakiusatuksi. Stoori ja Theatrum Olga osoittivat, että kaikki paikat eivät ole sellaisia mitä kuvittelin ja on oikeasti olemassa kannustavia ja välittäviä ihmisiä, kun pyrit elämässä eteenpäin.

Nuori 24v”

Psst. Jos Stoori ei ole vielä tuttu, voit kurkistaa täältä, mikä Stoori oikein on.

Kirjoittaja
Vastaava ohjaaja Saila Immonen
Nuorten sote-työpaja Stoori
Lahden Diakonialaitos