Dilalaiset tutuksi: ”Tulee olo, että työni on tärkeää ihmisille ja työyhteisölle”

Dilalaiset tutuksi -juttusarjassa tutustumme Dilan työntekijöihin ja Dilassa harjoitteluaan suorittaviin opiskelijoihin. Sarjan viidennessä osassa työstään ja itsestään kertoo yhteisö- ja kortteliohjaaja Niko Koho.

Kohtaamistyössään viihtyvä Niko Koho työskentelee yhteisö- ja kortteliohjaajana Lahden Diakonialaitoksen Dilakorttelissa. Lisäksi Niko toimii heinäkuun ajan Dilan kesätyökoordinaattorina. Hän on työskennellyt monipuolisesti Dilan eri toiminnoissa työpajanuorten parissa ja Kärpäsen kaupunginosassa toimivassa Yhteisökärpänen -toiminnassa. Niko esimerkiksi ohjannut erilaisia harjoitteita nuorille, pitänyt lautapeliryhmää ja ollut korttelikahvilassa ohjaajana. Dilassa hän on työskennellyt kesästä 2021 alkaen.

Niko Koho on työskennellyt Dilakorttelissa yhteisö- ja kortteliohjaajana kesästä 2021 alkaen.

Opinnot/Tausta

Nikolla on aikaisempia opintoja mediatekniikan alalta, jotka jäivät valitettavasti kesken. Tämän jälkeen hän on ollut nuorten työpaja Stoorissa työpajajaksolle, jonka kautta hän pääsi töihin Dilaan. Niko mainitsee saaneensa edellisestä harjoittelusta positiivista kokemusta, joka rohkaisi hakemaan Dilaan töihin. Hän kertookin olevansa yksi ensimmäisistä palkkatuellisista työntekijöistä Dilassa.

Kevään aikana Niko on hakenut opiskelemaan sosionomin tutkintoa. Itselle tärkeä osallisena matkalla töihin Dilan lisäksi ollut Vamos, nuorten toimija, joka auttoi eteenpäin ja antoi virtaa. Siellä hän sai yksilövalmennusta ja osallistui ryhmäytymistoimintaan. Myös ATK-koulutus ja harrastukset ovat olleet hyödyksi työssä ja Niko on ammentanut niistä kohtaamisen taitoa suhteessa nuoriin. Niko on työskennellyt myös ikäihmisten parissa Dilakorttelissa ja ollut positiivisesti yllättänyt tämän työn mukavuudesta.

Työ ja Dila

”Näen itseni positiivisessa valossa. Olen saanut Dilassa positiivista palautetta ja olen tykännyt työstäni. Olen päässyt työskentelemään erilaisten ihmisten ja työtehtävien parissa, jonka parissa on kokenut paljon. Tulee olo, että työni on tärkeää ihmisille ja työyhteisölle.” Niko kuvailee itseään helposti lähestyttäväksi. Hän on kokenut hyvin samanlaisen taustan kuin moni Dilaan tullut nuori ja pystyy toimimaan heille ns. kokemusasiantuntijana. Hän jakaa monenlaisia mielenkiinnon kohteita, jolla hän saa yhteyden nuoriin sujuvammin. Hyvä ja positiivinen asenne on myös tärkeää.

”Minua palkitsee työssäni, kun asiakkaat tykkäävät tulla toimintaan ja toimia minun kanssani. Tietenkin myös palaute työn puolelta on ollut positiivista, joka motivoi lisää.”

Dilassa tehtävän työn laajuus on tullut asiakkuudessa ennestään tutuksi ja nyt myös työn kautta. Niko pitää Dilasta, joka on luonut hänelle erilaisia mahdollisuuksia ja kuinka hänellä on ollut mahdollisuus päästä näkemään ja kehittämään eri osa-alueita. Niko kehuu työporukkaa mahtavaksi ja kannustavaksi.

Vapaa-aika 

Vaikkakin korona onkin hieman luonut haasteita harrastuksille, Nikon vapaa-aikaa täyttää videopelit ja pienoismallien maalaaminen, jonka teemat ammentuvat scifi- ja fantasiamaailmoista. Myös lautapelit ovat tärkeitä, joita hän on voinut hyödyntää myös työssään. Lisäksi hän harrastaa liikuntaa, jota hän haluaisi lisätä. Tällä hetkellä mielessä pyörii opintohaku ja panostaminen omaan harrastustoimintaan.

Teksti ja kuva: Juuli Mikkola