Dilalaiset tutuksi: merkityksellistä johtamistyötä

Dilalaiset tutuksi -juttusarjassa tutustumme Dilan työntekijöihin ja Dilassa harjoitteluaan suorittaviin opiskelijoihin. Sarjan kolmannessa osassa työstään ja itsestään kertoo diakonia- ja kehitysjohtaja Anne-Maria Karjalainen.

Anne-Maria Karjalainen on työskennellyt Dilassa diakoniajohtajana viisi vuotta, tänä keväänä hänet nimitettiin diakonia- ja kehitysjohtajaksi. Lahden Diakonialaitoksella hän on työskennellyt monipuolisesti erilaisten työtehtävien parissa jo 12 vuotta. Koulutukseltaan Anne-Maria on valtiotieteiden tohtori. Lisäksi hän on opiskellut valmennusta ja on tiimivalmentaja. Anne-Maria haluaisi harjoittaa valmentavaa johtamista tulevaisuudessakin. ”Opiskelu on ollut minulle viime vuodet tärkeä ja tavoitteellinen harrastus työn ohessa.”

Anne-Maria Karjalainen on työskennellyt Dilassa eri tehtävissä jo 12 vuotta, niistä viimeisimmät viisi vuotta diakoniajohtajana. Tänä keväänä hänet nimitettiin diakonia- ja kehitysjohtajaksi.

Anne-Marialle on kertynyt uran aikana kokemusta laajasti kehittämistoiminnasta, hallinnosta, opetus- ja asiantuntijatehtävistä, jotka ovat kerryttäneet isosti työkokemusta ja elämäntaitoja. Pitkä ura ja opiskelutausta on opettanut sitkeyttä ja periksiantamattomuutta.

Diakonia- ja kehitysjohtajan työnkuva

Työssään Anne-Mariaa motivoi kehittyminen, uuden oppiminen, haasteiden kohtaaminen ja niiden ratkaiseminen yhdessä työyhteisön ja verkoston kanssa. Perimmäinen motivaatio kuitenkin tulee siitä, että hän pystyy mahdollistamaan tukea esimerkiksi nuorille. ”Kun kuulen, että Dilassa nuori löytää uuden suunnan elämäänsä, opiskelupaikan ja arkirytmin, tulee hyvin palkitseva hetki ja olotila. Vaikken suoraan tee työtä asiakkaiden kanssa kasvotusten, olen taustalla mahdollistamassa mahdollisuuksia nuorille.”

Työntekijänä Anne-Maria kuvaa itseään pitkäjänteiseksi ja sitoutuneeksi, ja hän tekeekin paljon töitä, mutta työ on hänelle merkityksellistä ja mielekästä. Anne-Marian vahvuutena on innovointityö ja ideoiden konkretisointi käytännön toteutukseen saakka. ”Osaan viedä asioita käytäntöön ja kirjoittaa auki ideoita sekä saada ja hankkia rahoituksen
idean toteuttamiselle.”

Sen sijaan kehittämiskohteita Anne-Maria kertoo omaavansa tarkkuutta vaativissa töissä: ”Haluaisin kehittää tarkkuuttani, erityisesti pikkutarkkuutta.”

Vapaa aika

Vapaa-aikaansa Anne-Maria kuluttaa monin eri tavoin. Anne-Maria nauttii liikkumisesta ja lenkkeilystä. Hän kertoo pitävänsä kirjojen lukemisesta ja kulttuurin kuluttamisesta kuten elokuvista, sarjoista, teatterista, musiikista ja matkustamisesta. Ystävät ja heidän kanssa ajanvietto nousevat myös esille. Lisäksi koirat ovat tärkeitä Anne-Marialle, vaikkei hänellä valitettavasti ole koiraa tällä hetkellä omasta taloudesta.

Teksti ja kuva: Juuli Mikkola