Dilalaiset tutuksi: ”Dilan työllisyyspalvelut ovat hyviä, mukautuvia ja kehittyviä”

Dilalaiset tutuksi -juttusarjassa tutustumme Dilan työntekijöihin ja Dilassa harjoitteluaan suorittaviin opiskelijoihin. Sarjan kuudennessatoista osassa työstään ja itsestään kertoo valmentaja Heidi Rajala.

Heidi Rajala on aloittanut Lahden Diakonialaitoksen Tsäänssi-pajalla valmentajana vuodenvaihteessa 2023. Heidin tehtäviin kuuluu valmentaa 15–18-vuotiaita nuoria, joilla on haasteita osallistua koulun opetukseen syystä tai toisesta. Pajassa tehdään kotitehtäviä ja pelataan esimerkiksi lautapelejä. Heidi tykkää nuorten ohjaamisesta ja auttamisesta. Koska on kyse pienestä ryhmästä, Heidi pystyy antamaan yksilöllistä tukea kaikille.

Heidi Rajala työskentelee valmentajana Dilan Tsäänssi-pajalla.

Opinnot ja ura

Heidi on valmistunut vuonna 2018 ohjaustoiminnan artenomiksi (YAMK) Hämeen ammattikorkeakoulusta. Hänellä on vahva koulutustausta erilaisista käsityö- ja taidemenetelmistä. Ennen Dilaa hän on työskennellyt kahdeksan vuotta Mente Palveluilla (Päijät-Hämeen sosiaalipsykiatrinen säätiö) taito- ja taidepajaohjaajana. Heidillä on erityistä osaamista ja kokemusta kuntoutujien kanssa työskentelystä. Hänestä on kiva kokeilla uusia asioita, kehittää ja kehittyä erilaisissa toiminnoissa.

Työskentely Dilassa

Heidin mielestä Dilan työllisyyspalvelut ovat hyviä, mukautuvia ja kehittyviä. Hankemuotoisella toiminnalla, jollainen Tsäänssikin on, pystytään reagoimaan ketterästi, kun huomataan missä haasteita ja tarvetta tuelle on. Kehittämistoiminta on Heidin mielestä mielenkiintoisia, koska saa konkreettisesti rakentaa toiminnan alusta asti: määritellä toiminnan tavoitteet, asiakastarpeet ja sovittaa ne ympäristöön, jossa toiminta toteutetaan. Myös toimitilojen kalustaminen tarkoituksenmukaiseksi on mietittävä tarkoin. Tärkeää nuorille on, että tilat ovat toimivat ja he voivat rauhassa keskittyä siellä tehtäviinsä. Näin heidän opiskelunsa etenevät suunnitellusti.

Vapaa-aika

Lahdesta kotoisin olevan Heidin perheeseen kuuluvat mies ja kolme aikuista lasta. Heidi on kova käsityöihminen vapaa-ajallaan. Neuleita, maalauksia ja koruja syntyy. Hän pitää myös mökkeilystä.

Teksti: harjoittelija Paula Haakana

Kuva: Sarita Rannankari