Dilalaiset tutuiksi: ”Tämä valmennustyö opettaa tekijäänsä.”

Dilalaiset tutuksi -juttusarjassa tutustumme Dilan työntekijöihin ja Dilassa harjoitteluaan suorittaviin opiskelijoihin. Sarjan kymmenennessä osassa työstään ja itsestään kertoo projektikoordinaattori Kiia Saarikivi.

Kiia Saarikivi on Dilan ASKELMAT-hankkeen projektikoordinaattori. Hänen työhönsä kuuluu alle 30-vuotiaiden päijäthämäläisten täsmätyökykyisten valmentaminen kohti työtä, opiskelua tai muuta osallisuutta edistävää toimintaa. Kiia on tullut vuoden 2020 tammikuussa Dilaan töihin ja joulukuussa 2021 aloittanut nykyisessä roolissaan.

Kiia Saarikivi on työskennellyt Lahden Diakonialaitoksella tammikuussa 2020 lähtien.

Opiskelu ja taustaa

Saarikivi on valmistunut teologian maisteriksi suuntauksenaan käytännöllinen teologia. ”Olen ollut aina kiinnostunut erilaisista ihmisistä, heidän tarinoistaan ja taustoistaan”, Kiia kuvailee. Kiia on opinnoissaan ja työssään myös kiinnostunut yhteiskuntaan ja hyvinvointiin liittyvistä teemoista, kuten osallisuudesta ja syrjäytymisestä, köyhyydestä ja vauraudesta. Ihmisläheinen työ on aina kiehtonut häntä myös Dilassa. ”Tämä valmennustyö opettaa tekijäänsä. Olen voinut tutustunut nuoriin ja yhdessä heidän kanssaan mennä eteenpäin.” Tulevaisuudessa Kiiaa kiinnostaisi päästä opiskelemaan lisää.

Dila

Saarikivi on tullut taloon 2020 tammikuussa, jolloin hän aloitti yhteisöharjoittelijana. ”Muistan, kun hain paikkaa, en tiennyt kolmannesta sektorista juuri mitään tai että tällainen työ on vaihtoehto minulle. Dila vaikutti mielenkiintoiselta ja innostuin arvopohja- sekä johtamisteemoista ja ihmisläheisyydestä. Olin yltiöpäisen onnellinen, kun sain soiton valinnasta. Samalla sain suoritettua myös maisteriopintoihin kuuluvan harjoittelun.” Kun Kiia aloitti suorittamaan harjoittelua, uusi maailma aukesi: ”Verkostotyö, vapaaehtoistyön koordinointi, hankerahoitus… Paljon uutta ja tuntematonta. Harjoittelu oli vahvasti oppimisen aikaa, kaikki oli silloin uutta ja ihmeellistä.”

Projektikoordinaattorina Kiian suosikkiasioita ovat vapaus ja itsenäisyys. Hänellä on vapaus ja vastuu itsellään, kuinka tekee työnsä. ”Hanketyön suurin vahvuus on, että saa raamit ja tavoitteet, mutta toteutus ja tyyli on jokaisella vapaampi. Olen nopeatempoinen ihminen, joten pidän kun päivät ja työtehtävät ovat erilaisia.” Vauhdikkaalla Kiialla vaihtuu niin työtehtävät kuin työpisteenkin Dilakorttelista aina Lappeenrannan LABin tiloissa asti.

Kuitenkin työhön sisältyy lähityötä myös asiakkaiden kanssa, johon sisältyy mm. ulkoilua, tapahtumissa käyntiä ja asiakkaiden tapaamista. Kiia omaa vahvan tutkijaluonteen, häntä kiinnostaa ottaa asioista selvää ja kirjoittaa. ”Hankkeeseen kuuluu loppujulkaisu missä esitellään hankkeen tuloksia. Olemme saaneet koota materiaalia ja pääsemme lopussa esittelemään sitä muille. Odotan sitä innolla.”

Kiia kokee työnsä hyvin merkitykselliseksi ja yhteiskunnan kannalta tärkeäksi työksi. Työssä motivoi valmennettavien asiakkaiden kaikenlaiset onnistumistarinat.  ”Mikä voimavara ja merkitys, kun nuori pääsee eteenpäin omalla polullaan,” Kiia pohtii. Hankeporukan tuki, tsemppi ja työyhteisö motivoi myös suuresti taustalla.

Vapaa-aika

Saarikiven vapaa-aikaa täydentää oman koira kanssa lenkkeily, matkustelu, mökkeily ja liikunta. Myös kirjojen luku kuuluu osaksi vapaa-aikaa. Kiia harrastaa kosmetiikkaa ja meikkausta, josta hän tuottaa sosiaalisen median sisältöä aina, kun aikaa ja intoa riittää.

Vaikka toimintaa ja harrastusta löytyy paljon, tykkää Kiia pitää vapaa-aikaansa nimenomaan vapaana eikä luoda pakollisten asioiden listaa ”Voi katsella Netflixiä tai olla menossa koiran tai ystävien kanssa, aikataulujen vapaanapito on parasta!”

Teksti ja kuva: Juuli Mikkola