Dilalaiset tutuiksi: ”Olen ehdottomasti löytänyt oman juttuni!”

Dilalaiset tutuksi -juttusarjassa tutustumme Dilan työntekijöihin ja Dilassa harjoitteluaan suorittaviin opiskelijoihin. Sarjan ensimmäisessä osassa työstään ja itsestään kertoo koordinaattori Tiina Roos.

Tiina Roos on koulutukseltaan yhteisöpedagogi, jonka opinnot sisälsivät nuoriso -ja järjestöalan koulutuksen. Tiina on työskennellyt Dilassa helmikuusta 2020 alkaen.

Tiina Roos on työskennellyt vuodesta 2020 tuetun vapaaehtoisuuden parissa Lahden Diakonialaitoksella.  Turkua rakastava Tiina kuvailee itseään humanistina ja sosiaalisena eläimenä, joka nauttii aidosti ihmisistä. Hänellä on taitoa nähdä ihmisten hyviä puolia ja asioita.

Opinnot

Opiskelussa painotettiin vahvasti nyt meille kaikille hyvinkin tutuksi tulleita digitaalisen viestinnän ohjelmia ja työkaluja, juuri ennen pandemian alkua. ”Huomasin, että kun koulu sijaitsee Nurmijärvellä, vaikka on tosi mukava tavata ihmisiä, etäyhteys säästi aikaa ja oli kätevää,” kertoo Tiina etäyhteyksien hyvistä puolista.

Opinnoissa tuli tutuksi mm. Team, Discord ja Collaborate, joiden avulla mahdollistettiin myös hyvin onnistunut opintomatka Englantiin. Suomesta käsin pystyttiin suunnittelemaan ja ottamaan yhteyttä suoraan Englannin opiston henkilökuntaan. Tiina mainitsee yhdeksi vahvuudeksi sen, että hänellä on tuoreet opinnot allansa ja juurikin digitaalisen viestinnän taitoja.

Ura / Työ / Vapaaehtoisuus

Roosin ura Dilassa on lähtenyt liikkeelle jo harjoitteluvaiheessa, jossa hän suoritti viimeisen harjoittelunsa. ”Silloin totesin jo, että voisi olla että löytäisin itseni tästä työpaikasta.” Dilassa Tiinan työnkuva on laajentunut äskettäin: hän aloitti tammikuussa  koordinaattorina valtakunnallisessa kehittämistyössä, jota ennen hän oli kaksi vuotta tehnyt töitä tuettujen vapaaehtoisten kanssa.

Työstään Tiina innostuu vahvasti ja siihen liittyvästä sosiaalistumisesta. Vaikka töitä hän tekee itsekseen, hän mielellään tapaa ihmisiä kasvotusten.

”Tykkään tavata uusia ihmisiä ja uusia vapaaehtoistoimijoita muuallakin Suomessa. On ihana kuulla vapaaehtoistoimijoiden kehityksestä ja mitä he tekevät ja toteuttavat.”

Tiinalla on vahva työimu ja hän näkee innostamisen ja ratkaisukeskeisyytensä vahvuuksinaan. Työssään hän haluaa ja pyrkii kommunikoimaan vahvasti itse vapaaehtoisten kanssa sekä toimijoiden. Tietotyö painottuu työn kuvassa sekä kannustaminen.

”Vuorovaikutuksessa vapaaehtoisen kanssa syntyy upeita ratkaisuja. Haluan kannustaa työntekijöitä etsimään ratkaisuja yhdessä ja hyödyntämään vuorovaikutteisuutta.  Vapaaehtoisuuden on taikaa. Jos ei ole itse sitä tehnyt, ei saata tietää työn ja vapaaehtoisuuden välistä eroa. Tärkeää on vastavuoroisuus ja tekijöiden hyvinvointi.”

Tiina pohtii vapaaehtoisuuden ja palkkatyön eroavaisuutta: ”Kun kokeilee vapaaehtoistoimintaan, se palkitsee. Huomaa, että vapaaehtoisen rooli on erilainen kuin työntekijän. Haluan, että vapaaehtoinen itse saa työkaluja ja kannustusta.  Vapaaehtoisten ansiosta monet tapahtuman ja asiat ovat mahdollisia, muuten niitä ei olisi. Vapaaehtoisuudessa on taikaa!”

Vapaa-aika

Työn ulkopuolella Roos nauttii luonnosta oman koiransa kanssa ja koirakavereita tavaten. Hän kuvailee itseään aivan koirapöpiksi. Tiina nauttii myös taiteesta nähden sen tärkeänä itselleen, vaikka ei harrasta sen tuottamista, ja käy matkoillaan Suomessa ja ulkomailla taidenäyttelyissä.

Tiinan intohimona löytyvät kielet, ensisijaisesti englanti ja ruotsi. Kun aikaa ja energiaa tulee, palaan hän muiden kielien pariin, joihin lukeutuu ranska ja espanja ‘’ Kielitaito voi uinua ja palautua kun on ajankohtaista. Mielelläni lisäisin kielten osuutta työssäni ja käytän mielelläni ruotsia ja englantia työssäni, jos on mahdollista. Pyrin myös lisäämään työssäni kielen käytön mahdollisuuksia.’’

Teksti ja kuva: Juuli Mikkola