300 euron ihmisarvokysymys
Joulukuussa 2023 työttömyysturvalakiin (30.12.2002/1290) tehtiin muutoksia koskien mm. työttömyysetuuden sovittelua ja erityisesti ns. 300 euron suojaosaa. 300 euron suojaosa tarkoitti rahamäärää, jonka työttömyysturvaa saava henkilö pystyi ansaitsemaan ilman, että se vähensi työttömyysturvaa (Kela). Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteen mukaan muutosten tavoitteena on mm. yksinkertaistaa työttömyysturvajärjestelmää ja lisätä työllistymiseen liittyviä kannustimia. Suojaosan poistamisella tavoitellaan erityisesti sitä, että työttömyysturvajärjestelmä kannustaisi entistä paremmin työnhakijoita kokopäivätyöhön.
300 euron suojaosa ehti olla käytössä vuodesta 2014. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n tutkimuksen mukaan suojaosa lisäsi työttömien kannustinta ottaa vastaan satunnaista ja osa-aikaista työtä. Juuri näin tapahtuikin ja suojaosan käyttöönoton jälkeen osa-aikatyötä tekevien työttömien osuus kasvoi huomattavasti. Samaisessa tutkimuksessa havaittiin se, että lisääntynyt työskentely työttömyyden aikana ei merkittävästi lisännyt kokoainaisten työsuhteiden muodostumista.
Ihmisarvoinen ja inhimillinen työllisyyspolitiikka
Suojaosan vaikutuksia kansantalouteen voi tarkastella moninaisista näkökulmista, mutta ennen muuta kyse on inhimillisyydestä ja ihmisarvoisesta työllisyyspolitiikasta. Me Dilassa teemme töitä pitkään työ- ja koulutuselämän ulkopuolella olleiden ihmisten kanssa. Jo yksikin kuntouttavan työtoiminnan päivä viikossa tai pari päivää viikossa työpajalla on osoittautunut erinomaisen tehokkaaksi toimintakyvyn parantajaksi ja kuntouttavaksi tekijäksi. Mittaamme Dilassa asiakkaidemme osallisuuden kokemusta osallisuusindikaattorilla ja tiedämme, että osallisuuden kokemus keskimäärin vahvistuu sinä aikana, kun henkilö osallistuu Dilan työllisyystoimintoihin. Osallisuuden kokemuksen vahvistuminen on jo itsessään tärkeä tulos, jolla voi tulkita olevan vaikutusta osallistujan hyvinvointiin.
On ihmisarvoista työllisyyspolitiikkaa, että työttömällä henkilöllä olisi taloudellinen kannustin ja mahdollisuus ottaa vastaan osa-aikatyötä työttömyyden aikanakin. Nyt tämä mahdollisuus on poistettu, enkä usko sen johtavan siihen, että vaikeassa elämäntilanteessa olevat ihmiset pystyisivät työllistymään täysaikaiseen työhön sen paremmin kuin ennenkään. Nyt vain mahdollisuus olla hetken aikaa osa työyhteisöä ja saada merkityksellisyyden kokemuksia työn kautta tekemällä muutamia tunteja kuukaudessa töitä, poistuu tai ainakin muuttuu taloudellisesti kannattamattomaksi.
Yhteiskuntaosallisuus
Työttömyysturva tarjoaa ihmiselle niukan toimeentulon. Se, että työttömällä olisi omalla työllään mahdollisuus ansaita 300 euroa lisätienestejä, toisi helpotusta arkeen. Puhumattakaan merkityksellisuuden kokemuksista ja yhteiskuntaosallisuudesta. Me työssäkäyvät tiedämme mikä merkitys on työkavereilla, yhdessä tekemisellä, työpaikkahuumorilla ja sillä, että tuntee saavansa aikaan jotakin. Työ tarjoaa mahdollisuuden olla osa yhteiskuntaa, osa merkityksellistä ketjua, jossa maksetaan myös veroja ja tuetaan hyvinvointivaltiojärjestelmää.
Jokaisesta meistä ei ole työskentelemään 100 prosenttista työaikaa. Kuka tahansa meistä voi sairastua tai joutua muutoin työelämän ulkopuolelle pidemmäksikin aikaa. Jos jäämme pitkäksi aikaa ilman työyhteisöä ja työrytmiä, sillä voi olla erittäin halvaannuttava vaikutus työkykyyn ja elämänhallintaamme. Mahdollisuus tienata työttömyysturvan ohella tarjosi inhimillisen mahdollisuuden olla osa työelämää ja yhteiskuntaa silloinkin, kun voimat tai elämäntilanne eivät riitä muuhun.