Yhteisökärpänen on kohtaamispaikka eri-ikäisille lahtelaisille
Yhteisökärpäsen tavoitteena on lisätä Kärpäsen, Metsäkankaan ja Liipolan alueiden asukkaiden hyvinvointia ja vähentää heidän yksinäisyyttänsä. Yhteisökärpänen toimii kohtaamispaikkana Kasakkamäentiellä Lahdessa viihtyisissä ja valoisissa tiloissa kerrostalon alakerrassa, jossa on aiemmin toiminut kirjasto.
Yhteisökärpäsen toiminta alkoi syksyllä 2020. Toimintaa on alusta saakka kehitetty hyvin tarvelähtöisesti ja yhdessä asiakkaiden kanssa. Yhteisökehittäjä jalkautui asukkaiden pariin ja kyseli, mitä toimintaa he haluaisivat alueelle. Toivottiin muun muassa leikkiseuraa puistoihin, ja näin syntyi Leikkitreffit. Niin myös kaikki muu toiminta on asukkaiden toiveisiin vastaavaa ja toimintaa kehitetään aina asukkaiden tarpeista käsin.
Hankkeessa työskentelee yhteisökehittäjänä Petra Särmäkari, joka on koulutukseltaan yhteisöpedagogi AMK. Hän on tullut mukaan toimintaan elokuusta 2022. Lisäksi paikan päällä oli työkokeilija Piia Lindeman, joka osallistuu hankkeen töihin monipuolisesti ja on mukana myös esim. korttelilenkillä. Sanna Peltola, joka on juuri aloittanut Dilassa kortteliohjaajana, oli myös tutustumassa Yhteisökärpäseen.
Kärpäsessä toimii tällä hetkellä viisi erilaista ryhmää:
· Leikkitreffit, kesäisin tavataan ulkona, talviaikaan sisätiloissa
· Korttelilenkki, ikäihmiset ulkoilevat yhdessä, Yhteisökärpäsestä henkilö mukana
· Noppakortteli, peliryhmä, jota ohjaa yksi aktiivinen vapaaehtoinen
· Korttelikahvila, suosittu ikäihmisten parissa
· Oma-aika ryhmä Teemulassa, tarjoaa vertaisuutta aikuisille sekä samanaikaisesti lapsille omaa ohjelmaa (tämän mahdollistaa Sote-työpaja Stoori, josta lastenhoitajat)
Lisäksi tilaa käytetään tapahtumissa seurakunnan kanssa, ja esim. yhdistykset voivat käydä esittelemässä toimintaansa. Tilaa on mahdollista lainata omaan käyttöön. Yhteistyötä tehdään seurakunnan, kaupungin, Päijät-Hämeen hyvinvointialueen, oppilaitosten, kirjastojen, päiväkoti Teemulan, paikallisten yritysten, yhdistysten ja Stoorin kanssa. Alueen yritykset ovat myös tukeneet lahjoituksilla Yhteisökärpäsen toimintaa.
Koska toimintaa on ollut jo pidempään, siitä on myös tilastoja. Vuonna 2022 Yhteisökärpäsessä toteutui:
· 2341 käyntikertaa
· 15 pienimuotoisen tapahtuman järjestämistä, mm. roskienkeräyskampanja
· 27 vapaaehtoista toimi Yhteisökärpäsessä
· 653 tuntia vapaaehtoistyötä tehty: Vapaaehtoisuus voi olla leipomista Korttelikahvilaan, huonekasveista huolehtimista tai vaikkapa ryhmänvetäjänä pelissä olemista.
Yhteisökärpäsen tiloissa on paljon värikkäitä käsitöitä, esim. punostöitä, joita jotkut ovat aloittaneet, ja niitä on seuraavat saaneet jatkaa. Eräällä Yhteisökärpäsen kävijällä oli myös idea värikkäistä, kauniisti maalatuista kivistä ja tämä idea on toteutettukin. FinStones on Facebook-ryhmä, jossa maalatut kivet myös piilotetaan Kärpäsen-Metsäkankaan alueelle ja ilahdutetaan näin ihmisiä, jotka ne löytävät. Myös huonekasveja on paljon ja tila vaikuttavaa tosi kodikkaalta alueen olohuoneelta, jonne on kiva tulla viettämään aikaa muiden alueen asukkaiden kanssa.
Teksti ja kuva 1: harjoittelija Paula Haakana
Kuva 2: Sarita Rannankari