Toimintamme ydin on kantaa yhteiskuntavastuuta päijäthämäläisten lapsiperheiden, nuorten ja ikäihmisten hyvinvoinnista. Autamme erityisesti heikoimmassa asemassa olevia. Kaikki työ, mitä teemme, on tarkoitus tehdä näkyvämmäksi vastuullisuusohjelman avulla. Vastuullisuusohjelma valmistui vuoden 2023 lopussa ja kuluvan vuoden aikana viemme asioita eteenpäin henkilökunnan kanssa.
Haluamme kertoa siitä, miten me pidämme huolta ihmisistä, kannamme vastuun ympäristöstä ja johdamme toimintojamme hyvän hallintotavan mukaisesti. Ensimmäisen vastuullisuusraportin julkaisemme vuoden 2025 alussa.
Huolenpito ihmisistä merkitsee meille heikommassa asemassa olevien ihmisten hädän tunnistamista ja yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemista sekä näiden ratkaisujen esiin nostamista. Toimintamme yhteisövaikutuksia kuvaavat tarjoamiemme täsmätyöpaikkojen, toiminnoistamme työhön tai koulutukseen ohjautuvien sekä vapaaehtoistemme määrä. Strategiamme mukaisesti haluamme tarjota asiakkaille merkityksellisiä palvelukokemuksia ja tässä onnistumista arvioimme asiakaskokemuksen NPS-kyselyn avulla, joka otettiin vuonna 2022 käyttöön. Tavoitteenamme on, että toimintaamme osallistuvien ihmisten osallisuuden kokemus vahvistuu ja tätä mittaamme Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kehittämän osallisuusindikaattorin avulla.
Hyvinvoiva henkilöstö on tärkeä voimavaramme ja tavoitteemme on olla timanttinen työyhteisö. Siksi haluamme panostaa henkilöstön työhyvinvoinnin tukemiseen, kehittymismahdollisuuksiin sekä osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksiin monipuolisesti ja konkreettisesti. Meille on tärkeää, että jokaisella työntekijällämme on mahdollisuus osallistua oman työn ja toiminnan kehittämiseen ja sen vuoksi pidämme huolta siitä, että asioiden käsittelyyn on olemassa toimivat foorumit, joita myös arvioidaan. Kaikilla työntekijöillämme on oikeus tulla kohdatuksi yhdenvertaisesti ja tasa-arvoisesti. Tätä periaatetta varmistamme säätiön yhdenvertaisuus- ja tasa-arvo-ohjelman toimenpiteillä ja johtamisella sekä arvioimalla henkilöstön kokemusta tältä osin henkilöstökyselyssä. Vuodesta 2024 lähtien otimme käyttöön varmistelemamme henkilöstön palkitsemisohjelman, jolla tuetaan säätiön strategian tavoitteiden toteutusta ja henkilöstön sitoutumista pitkäjänteiseen työskentelyyn Lahden Diakoniasäätiössä.
Kannamme vastuuta ympäristöstä lisäämällä kierrätystä, ekologisia valintoja ja hillitsemällä kulutusta toiminnassamme. Käytettyjen tuotteiden kierrätystä toteutamme säätiön ylläpitämän ilmaisen puodin ja Romanian romaneille suunnattujen keräysten avulla. Käytettyjen tuotteiden kierrätys toimii samalla työllistymisen väylänä. Tavoitteenamme on minimoida toiminnastamme syntyvän jätteen määrä ja huolehtia siitä, että jätteet lajitellaan ohjeiden mukaan 100 % oikein. Siksi olemme satsanneet ohjeistuksiin, jätekoulutuksiin ja varmistaneet toimivat keräysmenetelmät jätteiden osalta.
Tavoitteemme on myös optimoida kiinteistöjemme sähkön, lämmön ja veden kulutus sekä laskea toiminnastamme syntyvä hiilijalanjälki. Tätä tavoitetta tuemme uudistamalla kiinteistöjemme teknologisia rankaisuja. Satsaamme kestävään ruokailuun käyttämällä kasvipohjaisia tarjoiluja ja vähentämällä ruokahävikkiä. Lisäksi vähennämme kertakäyttötuotteiden käyttöä.
Strategiamme mukaisesti uudistamme ja kehitämme säätiön liiketoimintaa siten, että se on taloudellisesti kannattavaa. Tämä mahdollistaa yleishyödyllisen toiminnan toteutumisen ja kasvattamisen. Toimimme läpinäkyvästi säätiön rahoituskanavien osalta ja kehitämme omaisuuden hoitoa suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti. Meille on tärkeää, että jokainen työntekijämme tiedostaa oman roolinsa säätiön talouden vastuullisessa toteuttamisessa ja siksi vastuullista toimintaa käsitellään myös yksiköiden kokouksissa.
Noudatamme hyvää hallintotapaa ja pidämme huolta siitä, että toimintamme on lakien ja säädösten mukaista sekä eettisesti kestävää. Haluamme viestiä mahdollisimman avoimesti ja vastuullisesti toiminnastamme, kuitenkin ihmisten yksityisyyden ja tietosuojan varmistaen.
Juhlimme 8.5. Lahden Diakonialaitoksen 155 vuoden toimintaa vastuullisuusseminaarin merkeissä. Tapahtumaan osallistui emeritusprofessori Esa Saarinen, joka puhui toivosta ja inhimillisyydestä. Hän tiivisti…
Lahden Diakonialaitos ja Lahden kaupunki ovat sopineet ilmastokumppanuudesta. Kävimme allekirjoittamassa 6.3.2024 ilmastokumppanuussopimuksen Lahden kaupungintalolla. Ilmastokumppanina sitoudumme vähentämään hiilijalanjälkeämme laatimallamme suunnitelmalla. Haluamme toiminnallamme…
Hoivaa ja leiki -interventio on ennaltaehkäisevä työmuoto, joka on sovellettavissa myös vaativan tason palveluissa. Fokus on lapsen ja vanhemman suhteessa: menetelmä…
Tue Walkers Lahden toimintaa
Auta meitä pitämään nuoret turvassa ja ennaltaehkäisemään syrjäytymistä. Kummilahjoituksella mahdollistat toimintaamme jatkossakin.