Ruoka-aputoiminta Lahdessa – selvitys nykytilanteesta
Lahden alueen ruoka-aputoiminnasta, sen nykytilasta, vahvuuksista ja kehittämiskohteista, on laadittu selvitys. Tavoitteena oli tuottaa tietoa ruoka-aputoiminnasta ja -toimijoista sekä koota toimijoiden näkemyksiä ruoka-aputoiminnan kehittämisestä yhteistyöhankkeen pohjaksi. Tiedot kerättiin haastattelemalla toimijoita sekä osallistumalla viiteen ruoka-aputilaisuuteen.
Selvitys julkaistiin webinaarissa 25.1.2023. Linkistä webinaarin esitysmateriaaliin: webinaarin esitysmateriaali
Kuka tarvitsee ruoka-apua Lahdessa?
Ruoka-avussa käyvien ihmisten kirjo on laaja. Kävijöissä tavataan yhä enemmän työttömiä, eläkeläisiä, lapsiperheitä, nuoria, maahanmuuttajataustaisia, ja joukossa on myös työssäkäyviä. Heitä kaikkia yhdistää taloudellinen huono-osaisuus, johon liittyy usein sosiaalisia tai terveydellisiä ongelmia.
Lahtelaisen ruoka-aputoiminnan vahvuudet
Lahden ruoka-apukentän vahvuutena nähtiin useat toimijat ja lukuisat vapaaehtoiset sekä keskitetty hävikkiruuan terminaalitoiminta. Ruoka-apua toteuttavat pääasiassa seurakunnat, uskonnolliset yhdistykset sekä järjestöt. Ruoka-avun asiakasmäärät vaihtelivat noin kymmenestä alle tai yli 100 asiakkaaseen toimijasta ja tapahtumasta riippuen. Ruoka-aputoimintaa tapahtui lähes jokaisena arkipäivänä.
Ruokakassien jaon ohella on siirrytty yhä enemmän yhteisruokailuihin, joilla on myös osallisuutta ja yhteisöllisyyttä lisäävä vaikutus.
Kehittämiskohteet korostuvat koronakriisin jälkeen Ukrainan sodan pitkittyessä
Koronakriisillä ja EU-ruoka-avun loppumisella oli merkitystä ruoka-aputoimijoiden kenttään. Osa toimijoista joutui lopettamaan tai muuttamaan toimintatapaansa. Huolta kannettiin myös vapaaehtoisten jaksamisesta, koska heidän työllänsä on suuri merkitys käytännön ruoka-aputoiminnassa.
Huoli ilmeni myös Ukrainan sodan ja inflaation vaikutuksista, jotka näkyvät elin- ja energiakustannusten nousuna, mikä heijastuu ruoka-aputoimittajiin, ruoka-apua tarvitseviin sekä hävikki-/ylijäämäruuan määrän vähenemiseen. Haasteina nähtiin ajantasaisen tiedotuksen ja koordinaation puuteellisuus. Ruoka-aputoimijoiden verkoston yhteistyön tiivistäminen ja yhteisen tiedotusalustan luominen parantavat ajantasaisen tiedon saamista niin yhteistyötahojen, ruoka-aputoimijoiden kuin myös asiakkaiden näkökulmasta.
Ruoka-aputoiminnan kehittämistä jatketaan
Lahden ruoka-aputoimintamallin kehittämistä jatketaan vuonna 2023 vahvistamalla ruoka-avun koordinaatiota ja tiivistämällä yhteistyötä. Myös tiedottamista on tavoitteena kehittää vuonna 2023.
Ruoka-apuselvityksen laatijat, Lahden Diakonialaitos, Lahden kaupunki ja Lahden seurakuntayhtymä jatkavat myös kehittämiskohteiden työstämistä, tavoitteena hakea ESR+ -kehittämisrahoitusta ruoka-avun Lahden mallin kehittämiseen vuoden 2024 alusta. Muualta Suomesta on hyviä kokemuksia paikallisen ruoka-aputoiminnan kehittämisestä erilaisilla hankkeilla, kuten on tapahtunut muun muassa Vantaan Yhteinen pöytä -mallin ja Helsingin Stadin safkan kohdalla.
Tutustu selvitykseen: Ruoka-aputoiminta Lahdessa. Selvitystä päivitetty 27.1.2023 ruoka-apu.fi tietojen osalta.
Koonti Lahdessa ruoka-apua tarjoavista toimijoista (loka-marraskuun 2022 tilanne): Ruoka-aputoimijat Lahdessa (tiedostoa päivätietty 18.2.2023).
Lisätietoja:
Anne-Maria Karjalainen
Diakonia- ja kehitysjohtaja
anne-maria.karjalainen@dila.fi