Hyvän elämän puolesta myös Romaniassa
Euroopassa elää arviolta 10–12 miljoonaa romania, ja he ovat Euroopan suurin etninen vähemmistöryhmä. Romanit kohtaavat edelleen vakavaa syrjintää myös EU-maissa, joissa ei ole onnistuttu integroimaan romaneita esimerkiksi koulutusjärjestelmään. Euroopan unioni on tunnistanut romanien syrjinnän ja puutteet elinolosuhteissa ja julkaisseet mm. Romanien tasa-arvoa, osallisuutta ja osallistumista koskeva EU:n uusi strategiakehyksen.
Lahden Diakonialaitos tukee romanien koulutusta ja elinolosuhteiden kehittämistä Romaniassa, erityisesti Pohjois-Romaniassa sijaitsevassa Clujissa ja Tincassa. Yhteistyökumppanimme Romaniassa on ollut jo useiden vuosien ajan People2People järjestö. People2People perustaa romanikyliin päiväkoteja ja kouluja. Koulut on rekisteröity osaksi Romanian virallista koulutusjärjestelmää. Koulut perustetaan keskelle kylää niin, että romanilasten on esteetöntä päästä kouluun. Lapset eivät saa koulutukseensa juurikaan tukea vanhemmiltaan, jolloin kouluun pääsyn pitää olla mahdollisimman helppoa ja saavutettavaa. Toiseksi People2People tukee tavara-avustuksilla perheiden elämää täydellisen köyhyyden keskellä.
Romanian Clujissa elää iso romaniyhteisö äärimmäisessä köyhyydessä.
Lahden Diakonialaitoksen johto vieraili Romaniassa Clujissa ja Tincassa toukokuussa 2024. Valitettavasti avun tarpeet eivät olleet vähentyneet romanikylissä sitten viime käyntimme vuonna 2019. Varsinkin Clujin kaupungin liepeillä sijaitsevassa leirissä perheet elävät yhteiskunnan ulkopuolella, ilman mitään arkipäivän perustarpeita.
”Asumuksiin ei yleensä tule sähköä tai vettä. Terveydenhoitopalveluihin pääsy on erittäin hankalaa, ellei mahdotonta. Tytöt menevät hyvin nuorena naimisiin ja synnyttävät monesti ensimmäisen lapsen jo alle 15-vuotiaana. Näimme matkalla paljon hyvin nuoria äitejä.”
Äärimmäisen köyhyyden keskelläkin on toivoa. Toivon nimi on koulutus. Tincan kylässä on ollut People2Peoplen ylläpitämä koulu jo yli 10 vuotta. Koulutustason nousu näkyy perhesuunnittelun lisääntymisenä: tytöt saattavat olla vasta yli 18-vuotiaita saadessaan ensimmäisen lapsen. Myös asumisen taso on Tincassa erilainen kuin Clujissa, osa kylän kaduista oli jopa asvaltoitu. Perheiden vanhemmat ovat edelleen usein lukutaidottomia, mutta heitä pyritään kuvakortein tiedottamaan esimerkiksi ravitsemuksen merkityksestä raskausaikana.
Lahden Diakonialaitos jatkaa yhteistyötä People2Peoplin kanssa ja syksyllä mm. Kalustamme Clujiin uuden lasten päiväkotitilan. Mikäli haluat olla mukana tukemassa työtämme Romaniassa, voit olla yhteydessä Dilan diakonia- ja kehitysjohtaja Anne-Maria Karjalaiseen: anne-maria.karjalainen@dila.fi
Kuvat: Anne-Maria Karjalainen