Työpajatoiminta mahdollisti osallisuusloikan

Lahden Diakonialaitoksella mittaamme toiminnassamme mukana olevien osallisuuden kokemusta ja siinä tapahtuvaa muutosta THL:n kehittämällä osallisuusindikaattorilla. Osallisuuden kokemuksen tiedetään tutkimusten mukaan olevan yhteydessä moniin hyvinvoinnin tekijöihin kuten yksinäisyyteen, väkivaltakokemuksiin tai työelämän ulkopuolisuuteen. Kerroimme helmikuun blogissamme, että keskimäärin Dilakorttelin toimintoihin osallistuneilla osallisuuden kokemus lisääntyy yli 7 pistettä.

Osalla Dilakorttelin toimintoihin osallistuneista osallisuuden kokemuksessa tapahtuu aivan valtavan isoja, todella merkityksellisiä muutoksia. Osallisuusindikaattorikyselyyn vastaaja saa tulokseksi osallisuusindikaattoripistemäärän väliltä 0-100. 0 kuvaa täyttä osattomuutta ja 100 täydellistä osallisuutta. Halusimme selvittää mitä tapahtuu silloin, kun osallisuus ottaa ison harppauksen ja pääsimme haastattelemaan Jania, jonka osallisuuden kokemus vahvistui Dilakorttelissa toimimisen aikana lähes 50 pistettä.

Jani kertoo osallisuuden kokemuksessaan tapahtuneesta huimasta muutoksesta Dilakorttelissa toimimisen aikana.

Arkirytmi ja osallisuus

Jani kertoo saapuneensa Dilakortteliin Digi-pajalle loppuvuodesta 2021. Tavoitteena oli päästä jälleen kiinni arkirytmiin, petrata työelämätaitoja ja löytää omia vahvuuksia, mistä käsin ponnistaa kohti työtä tai opiskelua.

Muistan vieläkin sen ensimmäisen aamun kun mä tulin sinne, jännitti ihan kauheasti. Oli sellainen, että en mä tiedä pystynkö mä tähän”, Jani kertaa Digi-pajalle saapumistaan. Jani kertoo, että avainasemassa olivat kohtaavat työntekijät, joiden kanssa tunsi olonsa tervetulleeksi ja luottavaiseksi. ”Se oli vaan tosi kivaa se aika siellä. Kyllä se lähti hyvin käyntiin, ei ollut mitään ongelmia, mähän vielä vielä vähän pelkäsin silloin, että mä en pystys missään arjessa olla yhtään kiinni, mutta. Sitten mä pystyin siihen ja oli tosi kyl kivaa.”

Jani mainitsee ehkä tärkeimmäksi tekijäksi sen, että pajajakson avulla hänen onnistui saada arkirytmistä jälleen kiinni: yöt piti nukkua, jotta jaksoi aamulla klo 9 saapua pajalle. ”Se oli silti mun mielestä ihan massiivinen muutos mun arjelle kun sitä ennen mulla ei ollut ollut varmaan kolmeen vuoteen mitään. Mä olin vaan tyhjän päällä oman pääni kanssa vaan kotona. Ja en ollut missään arjessa, niin se oli mun arjelle ja yleiselle hyvinvoinnille tosi iso muutos. Kyllä se oli teki tosi paljon hyvää.

Omat vahvuudet ja osallisuus

Digi-paja -hanke toteutettiin Dilan ja LAB-ammattikorkeakoulun yhteistyönä (tutustu tarkemmin yhteishankkeen toteutukseen työntekijähaastattelun myötä). Työskentely sisälsi yksilö- ja ryhmävalmennusta sekä jokaiselle nuorelle henkilökohtaisesti räätälöityjä digityötehtäviä.

Digi-pajan työntekijät Teemu Mäkelä ja Hanna Saari.

Jani nostaa merkityksellisemmäksi asiaksi ryhmävalmennukset, joiden myötä hänelle alkoivat hahmottua omat vahvuusalueensa: ”Tää on ehkä se isoin, opin katsoo itseäni vähän muiden näkökulmasta. Kun silloin mä oon just voinut huonosti oman pääni kanssa ja mä oon nähnyt sen että mä oon vaan huono.” Jani alkoi toimia ”apuohjaajana” ryhmävalmennuksissa huomatessaan, että hänen oli helppo kannustaa muita osallistumaan ja kertomaan omia mielipiteitään. Jani ei ollut aiemmin hahmottanut itsellään tällaista kykyä olevan.

Jani kertoo lisäksi, että tärkeää oli saada itse vaikuttaa pajalla työskentelyyn ja omiin työtehtäviin. Tämä tuntui erityisesti vahvistavan osallisuuden kokemusta: ”Siellä oli just se, että se oli aika vapaata. Siellähän oli sovittu että kaikki tekee vaikka, mutta sitten jos itse on silleen että mä en tykkää oikein tehdä tota, voinko mä tehdä jotain omaa samalla niin ne on että joo että tee vaan. Se oli tosi vapaata, että se ei ollut sellainen, että nyt kun tehdään, niin sun pitää tehdä sitä. Niin se oli, että sai tosi paljon siinä vaikuttaa.”

Osallisuuden kokemuksen vahvistuminen vei työelämään

Janin tie jatkui Digi-pajalta suoraan työelämään hänen työllistyessään avoimille työmarkkinoille logistiikka-alalle. Digi-pajalta saatu varmuus ja itsetuntemus on kantanut sittemmin itsenäisesti vaihtamaankin työpaikkaa.

Osallisuusindikaattori kertoi Janin osallisuuden vahvistuneen lähes 50 pistettä ja näyttää siltä, että näin suuren muutoksen takana oli useita tekijöitä: työntekijöiden ammattitaito erinomaisina kohtaajina, se, että työpajamalli tukee nuoren arkirytmiä ja omien vahvuuksien löytyminen ovat olleet tärkeimpiä tekijöitä osallisuuden kokemuksen vahvistumiseen. Lisäksi nuoren vaikutusmahdollisuudet omaan työpaja-arkeen ovat tehneet työskentelystä mielekästä ja kiinnostavaa.

Voit tutustua Digi-pajaan ja Janin tarinaan myös Digi-pajan videon kautta.

Teksti: Anne-Maria Karjalainen

Janin haastattelu on toteutettu yhteistyössä Päijät-Hämeen hyvinvointialueen Osallisuuden versoja -hankkeen kanssa. Lämmin kiitos Janille tarinansa jakamisesta ja kiitos Emmi Fjällströmille erinomaisesta yhteistyöstä!