Sota synnytti tarpeen pitkäjänteiselle auttamistyölle

Sota Ukrainassa on herättänyt paljon auttamishalua kautta Euroopan ja myös Suomessa. Helmi-maaliskuussa syntyi nopeasti sekä kansalaisliikehdintää että viranomaistoimintaa auttamaan sotaa pakenevia pakolaisia. Kriisin alkuvaiheessa julkisuuteen nousi monia yksityishenkilöiden toteuttamia rohkeita auttamistekoja. Jotkut ajoivat tuhansia kilometrejä toimittaakseen materiaalista apua paikan päälle ja toiset avasivat kotinsa ovet asuttaakseen pakolaisia. Ihmisten auttamisen halu oli käsin kosketeltavaa ja esimerkiksi sosiaalinen media täyttyi tarjouksista lahjoittaa tavaroita ja vaatteita. Myös rahaa lahjoitettiin esimerkiksi Kirkon Ulkomaanavulle ja SPR:lle kymmeniä miljoonia. Sodan kauheuden keskellä oli upeaa nähdä tämä kaikki auttamisen ja tekemisen meininki!

Keväällä keräsimme lahjoituksia Dilakortteliin asumaan saapuneille Ukrainan pakolaisille. Lahtelaiset lahjoittivat runsaasti hygieniatarvikkeita, alusvaatteita, liinavaatteita ja esimerkiksi leluja.

Lahden Diakonialaitos on auttanut tukea ja apua tarvitsevia ihmisiä jo yli 150 vuoden ajan. Ukrainan sodan syttyessä halusimme olla mukana osaltamme tarjoamassa apua ja helpottamassa sodan jaloista pakenevien ihmisten elämää. Kevään aikana käynnistimme omat valmiussuunnitelmamme ja auttamistyö alkoi. Aavistelimme, että sota ei tule olemaan hetkessä ohi ja edessä tulisi olemaan pitkä avun tarve. Pakolaisilla edessä jopa elämänmittaisia muutoksia. Näin onkin valitettavasti käynyt, tätä kirjoittaessa (marraskuussa 2022) sota ei näytä loppumisen merkkejä.

Sota synnytti tarpeen pitkäjänteiselle auttamistyölle ja sen mallintamiselle. Keskeistä tässä työssä on ollut arkitoiminnan rakentaminen sellaiselle pohjalle, että myös auttajat jaksavat, eivätkä uuvu mahdollisesti vuosia kestävässä kriisitilanteessa. Kestävä auttaminen kantaa myös kriisin ensimmäisen shokkivaiheen yli ja antaa pysyvää turvaa avuntarvitsijoille. Ukrainan sotaan liittyvä avun tarve ei ole kadonnut, vaikka lahjoitusten määrä – sekä rahalahjoittaminen että tavaralahjoittaminen – ovat vähentyneet sodan alkuvaiheesta merkittävästi.

Dilakorttelissa asuville ukrainalaisperheille järjestetään kerhotoimintaa, keväällä lasten kanssa askarreltiin pääsiäiskortteja.

Me Dilassa olemme sitoutuneet pitkäjänteiseen ukrainalaisten pakolaisten tukemiseen. Dilakorttelissa asuu pian noin 100 pakolaista. Olemme eläneet osan heistä kanssa jo yli puoli vuotta yhteistä arkea. Lapset ovat aloittaneet koulun, kaikki ovat oppineet suomea, osa löytänyt jo työpaikankin. Lapset myös kasvavat hurjaa vauhtia. Sota ja pakolaisuus tulevat olemaan heidän lapsuus- ja nuoruusmuistonsa. Mikäli tilanne pitkittyy, meillä asuu pian iso joukko teinejä korttelissamme, joiden aikuistumisen tuen tarve kasvaa. Perheet ovat hajallaan, miehet mahdollisesti menehtyneet sodassa. Äidit ja isoäidit ovat valtavan isojen kysymysten ja päätösten äärellä, pelissä on koko perheen tulevaisuus. Nämä kysymykset sekä avun ja tuen tarpeet vaativat pitkäjänteistä auttamista. Suomen valtio kantaa vastuuta isoista auttamisen rakenteista ja me muut yhteiskunnalliset toimijat tuemme tätä työtä omilla resursseillamme ja osaamisellamme. Pitkäjänteinen auttaminen vaatii sitoutumista ja se rakentuu usein kovin arkisen puurtamisen varaan.

Lahtelaisilla on edelleen mahdollisuus auttaa Ukrainasta sotaa paenneita perheitä. Lahden Diakonialaitos ottaa vastaan vaate-, lelu- ja käyttötavaralahjoituksia Dilakorttelissa toimivaan Ilmaiseen Puotiin (Ahvenistonkatu 2, sisäpiha) keskiviikkoisin klo 11–14. Tällä hetkellä on erityisesti tarvetta pienille pöydille ja tuoleille.

Mahdolliset rahalahjoitukset sen sijaan kannattaa suunnata sellaisille vakiintuneille organisaatioille, joilla on vankka kokemus kriisialueilla toimimisesta. Myös Lahden Diakonialaitos on tukenut tänä vuonna 25 000 eurolla Kirkon Ulkomaanapua sekä romanialaista People to People -järjestöä, joka auttaa erityisesti Ukrainasta paenneita kehitysvammaisia lapsia ja nuoria paikan päällä Romaniassa.

Teksti:

Tiina Mäkelä, toimitusjohtaja

Anne-Maria Karjalainen, diakonia- ja kehitysjohtata